Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Anadolu, Selçuklu ve Konya Mutfağı” adlı yöresel yemek yarışmasında dereceye girenler ödüllendirildi.
Geleneksel Türk yemek kültürünü tanımak ve tanıtmak amacıyla Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında NEÜ ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ortak organizasyonu ve Torku’nun katkılarıyla düzenlenen “Anadolu, Selçuklu ve Konya Mutfağı” adlı yöresel yemek yarışması 4 ayrı kategoride NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi’nin bahçesinde yapıldı. Etkinliğe, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ablası Ayşe Çalık, Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Mehmet Taşkın, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, NEÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raif Parlakkaya, NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, NEÜ AKEF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, öğretim üyeleri, yarışmacılar ve öğrenciler katıldı.
NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, “Bu sene ikincisini gerçekleştirdiğimiz Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü tarafından düzenlenen ‘Konya Yemekleri’ temalı yemek yarışmamızın Konya kültürüne ve ülkemizin özellikle mutfak kültürü olarak son dönemlerde yaşanan fast food çılgınlığına karşı Anadolu’nun mutfağının zenginliklerini gençlere aktarmak ve bunu zenginleştirmek adına gençlerin derslerde de bunları yapmalarını sağlamak adına böyle bir yarışmanın gerekli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
NEÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raif Parlakkaya da, bu yıl ikincisini düzenledikleri yarışma hakkında bilgiler vererek, “Ana yemek, salata ve çorbalar, unutulan Konya mutfağı, hamur işi ve tatlılar olmak üzere yarışmamızı 4 kategoride yapıyoruz. Yaklaşık 120 civarında yarışmacı yarışmamıza başvurdu. Jüri üyelerimiz; akademisyenler, mutfak kitabı yazarlarımız, alanında öne çıkmış Konya mutfağıyla ünlü isimler var. 20 civarında jüri üyemiz var” diye konuştu.
Yarışma, çorbalar ve salatalar, ana yemek, hamur işleri, tatlılar ve unutulan Konya mutfağı olmak üzere 4 ayrı kategoriden oluştu. Jüri başkanlığını Dr. Nevin Halıcı yaparken, alanında söz sahibi jüri üyelerinin yanı sıra Konya yerel basınının ileri gelenleri de jüri üyesi olarak yarışmada yer aldı. Yarışmacıların özenle hazırladıkları yemekler jürinin beğenisine sunulurken, davetlilerin yoğun ilgi gösterdiği ve renkli görüntülerin meydana geldiği yarışmada dereceye giren yarışmacılara 4 kategoride ödülleri takdim edildi. Anadolu Birlik Holding Teftiş Kurulu Üyesi Mehmet Çınar da, Torku adına teşekkür plaketini NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker’den aldı.
Yemek yarışmasında dereceye girenler ve yemekleri ise şöyle:
"Birinci olanlar; Hatice Doğaner (Et Kabağı), Halime Keser (Tutmaç), Zeliha Çelik (Kamıştan Çekme), Tülay Mert (Tirit). İkinci olanlar; Funda Filiz (Düğün Pilavı), Hatice Sertdulge (Tarhun), Ayla Orhan (Benemiç), Saliha Kaysı (Çirli). Üçüncü olanlar; Rahime Tosun (Kıkırdak Çorbası), Müjde Akan (Katmer), Ümmühan Cirit (Kaburga Dolması), Fatma Biçer (Patlıcan Orta). Mansiyon Ödülü’ne layık görülenler; Hacer Kocalar (Tarhun), Sultan Gür (Ekmek Kadayıfı), Ahmet Büyükakkaş (Sermeç), Fatma Kiraz Baybağan (Tirit)."