Afrika ülkelerinde sualtı kültür mirası alanında alt yapının oluşturulma amacıyla liderliği Selçuk Üniversitesi tarafından yapılan UNESCO Sualtı Arkeolojisi UniTwin Network, UNESCO Genel Merkezi ve Selçuk Üniversitesi tarafından UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle “Afrika Ülkeleri Sualtı Arkeolojisi Eğitim Programı” gerçekleştirildi.
Afrika Ülkelerinin Kültür Bakanlıkları uzmanlarına yönelik olarak Antalya-Kemer’de gerçekleşen etkinliğin koordinatörlüğünü Selçuk Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı, Sualtı Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz ile UNESCO Genel Merkezi’nden Arturo Rey Da Silva yaptı. Teorik dersler Selçuk Üniversitesi Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin Antalya-Kemer’deki binasında, pratik uygulamalar ise Selçuk Üniversitesi’ne ait Selçuk-1 isimli bilimsel inceleme-araştırma gemisinde yapıldı.
AFRİKA ÜLKELERİNDE ALTYAPI OLUŞTURULACAK
Selçuk Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz, ”UNESCO Genel Konferanslarında alınan kararlar gereği Afrika ülkeleri birçok alanda öncelikli olarak kabul edilmiştir. Bu kapsamda sualtı kültür mirasının korunmasına yönelik Afrika ülkelerindeki büyük açık ortaya çıkmış, kapasite yapılandırmasıyla ilgili konular gündeme gelmiştir. Selçuk Üniversitesi de bu alandaki eksikliklerin doldurulmasına yönelik ilk adım olarak 2. Afrika Sualtı Arkeolojisi Eğitim Programını UNESCO ile birlikte organize edeceğini katılımcılara duyurmuş ve açık davet yapmıştır. Düzenlediğimiz bu etkinlikte de Afrika ülkelerinde sualtı kültür mirası alanında alt yapı oluşturmayı amaçladık” diye konuştu.
“KEMER, SUALTI ARKEOLOJİSİNİN DÜNYA BAŞKENTİ”
Kemer’in artık Dünya’da sualtı arkeolojisini başkenti niteliğinde olduğunu söyleyen Öniz, “UNESCO’nun sualtı arkeolojisi koordinasyonu Kemer’den yapılıyor. Yani uluslararası anlamda, kemer sualtı arkeolojisinde dünyada bir başkent kabul edilebilir. Sonuç olarak Kemer artık öyle bir noktaya geldi ki sualtı arkeolojisi ile ilgili çalışan her ülke Kemer’i ve Selçuk Üniversitesi’nin bu konudaki faaliyetlerini gayet yakından takip ediyor” dedi.
Afrika Ülkeleri Sualtı Arkeolojisi Eğitim Programı kapsamında Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden toplam 12 öğrenci de asistan görev yaptı. Öğrenciler her alanda Afrika ülkelerinden gelen katılımcılara destek olarak, dostluk bağlarını da güçlendirdi. Ayrıca program dahilinde her katılımcı toplam 9 dalış yaparak, sertifikaları düzenlenen törenle verildi.
Program kapsamında 10 ülkeden 18 katılımcıya temel sualtı arkeolojisi eğitim verildi.