Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı Yağıllar köyündeki 600 yıllık tarihi taş köprü yıllara meydan okuyor.
Osmanlı mimarisinin tüm karakteristik özelliklerini günümüze kadar taşıyan tarihi taş köprü, estetiği ve heybetiyle görenleri kendisine hayran bırakıyor.
Tarihi ve turistik ilçenin sembolü haline gelen ve yaklaşık 600 yıl önce Osmanlılar tarafından Simav Çayı üzerine yapılan köprünün üzerinde ve temellerinde her hangi bir yıpranma bulunmuyor.
Tarihe meydan okurcasına 600 yıldır dimdik ayakta kalarak yöre halkına hizmet vermeye devam eden taş köprünün üzerindeki kestane ağaçları bile sapasağlam duruyor.
Yağıllar köyünün yanı sıra bölgedeki diğer 5 köy halkına da hizmet veren tarihi köprünün ayaklarından birisinin bazı sorumsuz vatandaşlar tarafından talan edilmesine rağmen halen dimdik ayakta kalmayı başardığını dile getiren Köy Muhtarı Kadir Bayrak, “Köprü sağlam olduğu için yayalar başta olmak üzere traktörler, sepetli motosikletler, yük hayvanları, koyun ve keçi sürüleri ile yayalar Simav Çayının üzerinden karşı tarafa geçmek için halen bu köprüyü kullanıyor. Osmanlılar döneminden kaldığına inandığımız taş köprünün yapılış tarihini bilen yok. Ancak çok sağlam yapılmış. Hiçbir şeyden etkilenmiyor” dedi.
Köy halkından Mehmet Kocabıyık (64), “Ben bu bölgedeki tarlalarımda çalışmak için yıllardır traktörümle bu köprüyü kullanıyorum. Simav Çayı üzerinde yeni yapılan betonarme köprülerden daha güvenli. Tarihi köprünün yanı başına 40 yıl önce yapılan betonarme köprü birkaç kez elde geçti. Atalarımızın yaptığı 300 yıllık tarihi köprü ise yıllara meydan okuyor” şeklinde konuştu.
Yağıllar köyünden Ahmet Ülgen (66), “Tarihi köprüyü kullanırken hiçbir endişeye kapılmıyorum. Çünkü atalarımızın bizlere miras bıraktığı eserlerin çok sağlam olduğuna inanıyorum. Bu köprü de bunlardan bir tanesi” diye konuştu.
Çobanlık yaparak geçimini sağlayan Mithat Kaygısız (63), “150 koyunum var. Bu bölgede her gün koyunlarımı otlatıyorum. Karşı tarafa geçmek için bu köprüyü kullanıyorum. Bana güven veriyor” dedi.
Köy halkından Mehmet Saim Barış (64), “Ben kendimi bildim bileli köy halkı Simav Çayından karşı tarafa geçmek için bu tarihi köprüyü kullanırız. 1960’lı yıllarda Simav’da meydana gelen taşkında ben Simav Çayının taştığını ve sularının bu köprünün üzerinden aştığını bilirim. O zaman bile bu köprüye en ufak bir şey olmadı. Köprünün Osmanlı eseri olduğu her halinden belli. Osmanlı mimarisinin her türlü karakteristik özelliklerini günümüze kadar taşımış. Tarihe meydan okurcasına halen dimdik ayakta” dedi.(MY-EFE)