Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Türkiye’de ilk defa uygulanmaya başlanan, Serebral Palsi (CP’li) hastalara evde fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetinin Kütahya’da başladığını duyurdu.
Habibe Batar isimli hastanın evinde Dumlupınar Ünuversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yasemin Özkan ve bir fizyoterapist tarafından fizik tedavi ve rehabilitasyonuna başlanarak projenin startı verildi.
Genel Sekreter Uzm. Dr. İsmail Zehir, Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzman Dr. Sabahattin Altıntaş, İdari Hizmetler Başkanı Uzman Dr. Mesut Karaca; Fizik Tedavi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yasemin Özkan ve ekibini yalnız bırakmayarak yanlarında bulundular.
Dr. Yasemin Özkan, bu hizmetin çok anlamlı ve önemli olduğunu ifade ederek, “Serebral Palsi (CP), diğer adıyla beyin felci, doğum öncesinde, sırasında veya sonrasında merkezi sinir sisteminin hareket işlev alanlarının hasar görmesinden dolayı oluşan tablodur. Beynin oksijensiz kalması sonucu olabileceği düşünülmektedir. Hastalık değildir, etkisinin en aza indirilmesi söz konusudur bu da fizyoterapi, ergoterapi (iş ve uğraşı terapisi), cerrahi müdahaleler ve medikal cihazlama ile sağlanır. Serebral palsili çocuklarda güçsüzlük, sertlik, yavaşlık, titreme ve denge bozukluğu gibi pek çok sorun gözlenebilir. Sorunlar hafiften ağıra değişiklikler gösterebilir. Bunun dışında yoğun egzersiz programları bu tablonun etkisinin kalkmasında medikal cihazlama ve cerrahi operasyonların önüne geçmiştir. Özellikle beyin gelişiminin tamamlandığı 6 yaşa kadar olan çocukların bize ulaşmalarını bekliyoruz. Amacımız Kütahya’da bulunan hastalarımızın hepsine ulaşmaktır. Bu gün tespit ettiğimiz hastalarımızdan 15 tanesini evinde ziyaret edip fizik tedavi ve rehabilitasyon planlarını yapacağız. Bütün hastalarımıza ulaştıktan sonra belli periyotlarda evde fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerine başlayacağız. Mutlaka CP’li çocuğun rehabilitasyonunda fizik tedavi, iş-uğraşı tedavisi, konuşma ve yutma terapisi, özel eğitim, cihazlama, ilaç ve cerrahi tedaviler FTR (fizik tedavi ve rehabilitasyon) hekiminin önderliğinde, ekip anlayışı içinde, birlikte planlanmalı ve yürütülmelidir” dedi.
Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. İsmail Zehir, "Bakanlığımızın 13 yıldır yaptığı sağlıkta dönüşüm projesinin yeni bir uygulamasını Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olarak, Kütahya’da Serebral Palsi (CP)’li hastalara evde sağlık hizmetlerinin bir ayağını daha oluşturarak, hastalara Fizik Tedavi Uzmanı ve Fizyoterapistler ile evde fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini vermeye başlıyoruz. İlk defa bu gün doğuştan Serebral Palsi (CP) hastası olan ayaklarını ve ellerini tam olarak kullanamayan 16 yaşındaki Habibe Batar kardeşimizin tedavi ile başlatmış bulunuyoruz. Özellikle bu tür çocuklarımızın, ayaklarını istediği gibi kullanamayan hastaneye gelemeyen ve gelirken bir çok sıkıntı çeken 350 vakayı Kütahya İlimizde tespit ettik. Bilimsel olarak ulaştığımız bir istatistik bilgisine göre Türkiye’de binde dört gibi bir rakam ortaya çıkmaktadır. Buna göre Kütahya’da 2000 kadar hasta olduğunu tahmin ediyoruz ve hepsine ulaşmayı hedeflemekteyiz" diye konuştu.
Habibe Batar’ın babası Ahmet Batar de, "Rapor bile almakta sorun yaşadığımız zamanlardan, nerelere geldik. Çocuğumun tedavisi için, soğukta, sıcakta, araca indirip bindirmek, hastaneye gelip gitmek çok zor oluyordu, bir çok sorunlarla karşılaşıyorduk. Bu hizmetin başlamasından çok mutlu olduk. Ayrıca cihazlar konusunda da hiç bir sorun ile karşılaşmıyoruz. Devletimiz bütün ihtiyaçlarımızı kolayca karşılamamıza fazlasıyla yardımcı oluyor. Allah razı olsun" ifadesini kullandı. (EFE)