Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Engelli Vatandaşlara Temsili Askerlik Uygulaması kapsamında Muğla Jandarma Alay Komutanlığı’nda temsili yemin töreni düzenlendi. 20 ve 28 yaş aralığında 54 engelli genç, ant içerek asker oldu. Yemin töreninde Jandarma komutanı Kurmay Albay Halil Çelik ve Muğla Engelliler Derneği Başkanı Menderes Çetinözlü hazır bulunurken, Muğla Valisi Amir Çiçek ve eşi, Muğla Büyükşehir Belediye ve Menteşe Belediye Başkan vekilleri, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar, Muğla Baro Başkanı Cumhur Uzun, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan ve daire müdürlerinin yanı sıra 54 engelli askerin aileleri ve yakınları katıldı.
Törenin açılışında konuşan Muğla Engelliler Derneği Başkanı Menderes Çetinözlü,“Bir engelli babası olarak engelli gençler adına konuşmak istiyorum. Her alanda unutulan biz engellileri unutmayarak, bizleri temsili de olsa şerefli askerlik görevini yapmamızı sağlayan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teşekkür ederiz. Bugün bir hayalimizi gerçekleştirdik. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir ferdi olarak orduya katıldık. Bugün bayrağımızın gölgesinde ant içtik. Her zaman üzüntüden ağlayan biz engellilerin analarını, sağlanan bu imkân ile bu defa sevinçten ağlattınız. Artık bizimde anlatacak askerli anılarımız oldu. Hepimiz adına teşekkür ediyorum” dedi.
Muğla İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik ise, “Burada icra edilen yemin töreni, ordumuzun şanlı geçmişinde yaşattığı en kutsal ve en anlamlı geleneklerden biridir. Bu yeminin gençlerimizin azim ve iradelerini güçlendireceğine ve inançlarını tazeleyerek kuvvetlendireceğine olan inancım tamdır. Sizler bugün, heyecan duyarak, askerliğinizi yaptınız. Bu kutsal ocakta bulunarak faaliyetlerine katılıp, havasını teneffüs ettiniz. Ettiğiniz yeminle de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir ferdi olmanın gururunu hissettiniz. Bu gurur sizlere, ömür boyu güç versin, ışık versin” dedi.
Törende duygulanan Muğla Valisi Amir Çiçek, ”Şu an burada bu törende bulunmaktan gerçekten gurur duyuyorum. İyi ki asker ocağımız var. Vatan, bayrak, millet kutsalını geçmişten beri taşıyoruz. Bu kutsal varlığı korumak için sadece sağlıklı olanlar değil, engelli vatandaşlarımız da göreve hazır. Böyle anne babaların böyle evlatlar yetiştirdiğini gördükçe daha da mutlu oluyoruz. İster sağlıklı olsun, ister engelli olsun, hangi yaşta olursa olsun her zaman vatanı milleti için göreve hazır, gerekirse şehit olmaya hazır demektir. Ben bu töreni düzenleyen komutanıma çok teşekkür ediyorum. İçinde ukde kalan anne babaların içini ferahlattığınız, ukdesini giderdiğiniz için. Askerliğiniz hayırlı olsun, yolunuz açık olsun” şeklinde konuştu.
Konuşmalar sırasında işitme engelli vatandaşlar unutulmayarak, konuşmalar işaret dilinde tercüme edildi. Konuşmaların ardından yağan yağmura aldırmayan 54 engelli genç, yağmur altında silahlarına ve Türk Bayrağı’na el basarak askerlik yemini ettiler. Muğla Valisi Amir Çiçek ve Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik ant içen askerlerle tek tek el sıkışarak tezkerelerini verdi.
Tezkerelerin verilmesinin ardından 54 engelli asker, tören yürüyüşü gerçekleştirdi. Temsili askerlik yemini töreni, askeri geçiş yapılmasının ardından askeri yemekhane de tüm askerler ve aileleri ile birlikte karavana yenilmesiyle sona erdi.