İç Egenin meyve ambarı konumundaki Pazarlar İlçesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü personeli Ziraat Mühendis Erdem Çetin, bilinçli bir tarım için toprak analizi yaptırmanın şart olduğunu bildirdi.
Toprak analizleri ile ilgili bilgiler veren İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Erdem Çetin, "Bölgemizde ilkbahar ile birlikte üreticilerimiz yoğun tempoyla çalışmaya başladı. Üreticilerimiz tohumla toprağı buluşturmadan önce vakit kaybetmeden toprak analizlerini yaptırmaları gerekiyor" dedi.
Toprak analizi yaptırmanın, bitkinin isteği olan gübre cinsini ve miktarını bilmek, gübreyi en uygun zamanda ve en uygun şekilde toprağa vermek olduğunu belirten Çetin, " Toprak analizi üretici açısından maliyeti düşüren en önemli faktördür. Toprakla buluşacak olan fide, fidan ve tohum gibi üretim materyallerinin seçimi, verilecek gübre miktarı ve cinsi, hatta gübreleme şekli bile analizler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Toprak analizi sayesinde çiftçimiz toprağa hangi gübreyi ve ne kadar atacağını bilmektedir. Gereğinden fazla atılan gübre hem toprağa, hem çevreye hem de çiftçinin cebine zarar verdiği gibi, eksik atılan gübre de bitkinin yeterli beslenmesi ve büyümesini engelleyeceği için daha düşük ve kalitesiz ürün elde edilmesine yol açar. Bu yüzden bilinçli bir tarım için toprak analizinin mutlaka yapılması gerekmektedir" dedi. (MB-EFE)