Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek Ege Gelişim Projesi (EGEGEP) ile Ege’ye 25 milyar TL’lik dev yatırım yapılacak. İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerini kapsayan EGEGEP ile 4 bin 547 adet proje Egeliler’in hizmetine sunulacağı bildirildi.
EGEGEP ile alakalı bilgi veren Bakan Veysel Eroğlu, “25 milyar TL’lik dev yatırım EGEGEP ile Ege illeri şaha kalkacak ve Kütahya’da bu dev projeden nasibini fazlası ile alacak” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, EGEGEP ile 2019 yılı sonuna kadar Kütahya’ya sulamadan içmesuyuna, hidroelektrik enerjiden dere ıslahlarına, ağaçlandırmadan, tabiat turizmine, meteorolojik gözlem ağına kadar birçok dev eseri hayata geçireceklerini kaydetti.
EGEGEP ile Kütahya’yı çini gibi ince ince işleyeceklerini ifade eden Veysel Eroğlu, “Tamamlanan ve tamamlayacağımız 55 adet baraj, gölet ve 55 adet sulama tesisi ile 382.250 dekar araziyi suya kavuşturacağız. Bölge çiftçisinin cebine yılda 160,5 milyon TL ilave para girmesini sağlayacağız” diye konuştu.
81 il için içmesuyu eylem planı hazırlayarak bütün şehirlerimizin içmesuyu problemini çözdüklerini anlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2015-2019 yılları arasında Kütahya Emet, Domaniç, Hisarcık ve Simav ilçelerine ait 26 adet köye yılda toplam 6,5 milyon m³ içme suyu temin edeceklerini söyledi. EGEGEP ile 2019 yılı sonuna kadar bölgeye 6 adet içmesuyu tesisi daha kazandıracaklarını belirten Veysel Eroğlu, hizmete alacakları bu tesislerle 71.232 kişiye ilave içmesuyu temin edeceklerini, ayrıca 73 adet dereyi ıslah ederek, 11.478 dekar araziyi de taşkınlardan koruyacaklarını söyledi.
Son 13 yılda 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturarak Türkiye’nin Dünya genelinde en fazla ağaçlandırma yapan ilk 3 ülke arasına girdiğini belirten Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Kütahya’da EGEGEP’te dahil tamamladığımız ve hizmete alacağımız projeler ile 2019 yılı sonuna kadar 1,4 milyon dekar arazide çalışma yaparak 109,5 milyon adet fidanı toprakla buluşturacağız. Ayrıca, gelir getirici tür ağaçlandırma çalışmaları kapsamında yaklaşık 32.370 dekar arazide badem, ceviz, dut, gibi türlerde ağaçlandırma yapacağız. Trüf mantarı üretim ormanı oluşturarak, salep orkidelerinin yayılış alanlarını genişleteceğiz” diye konuştu.
Bakan Eroğlu, son 12 yılda Kütahya’da 16 adet mesire yerinin tesis edilerek yöre halkının hizmetine sunulduğunu ifade ederek, “ EGEGEP ile 2 adet şehir ormanı, 18 adet bal ormanı, 5 adet mesire yeri başta olmak üzere her alanda birçok tesisi tamamlayarak hizmete açacağız. Vatandaşlarımıza rahat nefes alacakları alanlar oluşturmaya devam edeceğiz” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı. Veysel Eroğlu, “Kütahya’da alternatif turizm imkanlarını geliştirmek maksadıyla çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Kütahya Tabiat Turizmi Master Planı’nı hazırlayarak uygulamaya koyduk. Bu kapsamda 12 adet tabiat turizmi etkinlik alanı belirledik. Ayrıca, Kütahya ili karasal ve iç su ekosistemleri ulusal biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme çalışmalarını da hayata geçireceğiz” diye konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Plan kapsamında önerilen etkinlik alanları içinde bisiklet ve atlı tabiat turları, mağara turizmi için Frig Vadisi; tabiat yürüyüşü için Eğrigöz Dağı, Murat Dağı, Akdağ, Çamlıca, Gölcük Yaylası ve Domaniç Ormanları; kuş gözlemciliği için Anadolu’da toy kuşunun son üreme alanlarından biri olan Kokarçay’ın oluşturduğu Altıntaş Ovası ile Türkmen Dağı yer alıyor.
Son 12 yılda Kütahya’da 19 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) kurduklarını kaydeden Bakan Veysel Eroğlu “ 25 milyar TL’lik dev yatırım projemiz EGEGEP ile 11 adet OMGİ’yi daha Kütahya’mıza kazandırmayı hedefliyoruz. Ayrıca, 2019 yılı sonuna kadar 1 adet yüksek atmosfer gözlem istasyonunu da tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Böylece daha isabetli hava tahminleri ile hem çiftçilerimizin yüzünü güldüreceğiz hem de vatandaşlarımızın ve turistlerin hava durumu hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayacağız” ifadelerini kullandı. (EFE)