Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın her yıl verdiği ’Yılın Bilinçli Tüketicisi Ödülü’ne layık görülen Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Salih Aytemur, ödülünü, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin elinden aldı.
Ödül töreninde hak, hukuk ve demokrasi adına ödülü aldığını belirttiğini söyleyen Aytemur, demokrasilerin hakim olduğu ülkelerde hak, hukuk, adalet ilkelerinin hakim olduğunu, hiçbir kişi ve kuruluşun, kanunlar dışına çıkarak hukuk tanımazlık yapamayacağını ifade ederek, "Yürüttüğüm hukuk mücadelesi kendimin bir hakkı almasından çok, toplumda hak bilincinin oluşmasına katkı sağlamak içindi. Kütahya Doğalgaz Dağıtım Şirketi, mevzuat gayet açık iken, tekel olmaları nedeniyle keyfilikler yapıyor, usulsüz uygulamalar ve bedeller alıyordu. Bunlardan biri de sayaç değiştirmedikleri halde aldıkları haksız sayaç bedeliydi. Bunu tespit ettim. Açtığım dava sonucu usulsüz alınan bedelleri aldım, basına verdiğim beyanatımla da aynı durumda olanların da bu haksız ve hukuksuz biçimde alınan bedelleri alabileceklerini açıkladım. Fakat, bu haksız alınan paraları almaya gidenlere bu bedeli geri alırsanız sayacınızı değiştirir daha çok bedel ödersiniz, güvence bedeli alırız dediler, alanların sayaçlarını habersiz ve izinsiz değiştirdiler. Şahsımı arayan ve Çinigaz’ın bu tutumuyla karşılaşan aboneler şahsıma durumu ilettiler; bunun üzerine şirketi aradım. Bana iade ettiğiniz gibi diğer abonelere bu haksız aldığınız bedeli ödemelisiniz bana ödediniz, sayacımı da değiştirmediniz dedim, aradan çok kısa süre geçtikten sonra evden aradılar, sayacı söküp değiştirdiklerini söylediler, daha sonra mülküme ait sayaçları değiştirmeye geldiler ancak bunu yapamayınca dıştan binaya gaz veren cihazdan parça sökerek binaya kış günü, dışarıda dondurucu soğuğun olduğu -25 derecede 20 günü aşan süre gaz kestiler. İşte hem şahsıma hem de Kütahyalılara karşı yapılan bu haksızlığa karşı çıkmak için hukuk mücadelesini sürdürdüm ve adil yargı bu hukuksuzluğa dur dedi" ifadelerini kullandı.
"EPDK’YI BİR KERE DAHA GÖREVE DAVET EDİYORUM"
Aytemur, EPDK tüm şikayetlerime rağmen görevini yapmadığının altını çizerek, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bu hukuksuzluğa dur demesi gereken kurumlardan olan EPDK tüm şikayetlerime rağmen görevini yapmadığı gibi, hiçbir gerekçe ile açıklayamayacakları bir şekilde şirket lehine Yargıtay’daki davamı etkilemeye yönelik yönetmelik değişikliği yaptı. Binlerce Kütahyalıdan alına 130 TL civarındaki haksız ve kağıt üzerinde Ali Cengiz oyunuyla alınan bedellerin iadesi için EPDK bildirimlerde bulunduğum ve hukuki kararı gönderdiğim halde gereğini yapmadı, soruşturma açıldı bilgisini gönderdikleri halde soruşturma süreci ile ilgili bilgi istememe rağmen bugüne kadar, hukuksuz ve keyfi uygulamalar yapan şirketin ortada bağlayıcı karar olmasına rağmen ilgisiz açıklamalarını göndermekle yetindi. Bir kere daha EPDK’yı görevini yapmaya, Çinigaz Şirketinin aldığı haksız bedelleri iadesini sağlamaya ve Yargı Kararı olmasına rağmen hala aboneleri sayaç değiştirmeye zorlamasına son verdirmesi için gereğini yapmaya davet ediyorum. Ayrıca, tüketicilerin haklarının korunması görevi ve sorumluluğu olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü^ne durumu bildirerek, gereğinin yapılmasını, tüketicilerin haklarının korunmasını talep edeceğim."
Salih Aytemur, Kütahya milletvekilleri başta olmak üzere tüm ilin ilgili yetkililerini, halkın hukukunu muhafaza etmeye ve haksızlıkları ortadan kaldırmak için gereğini yapmalarını istedi.
AYTEMUR’UN ÖDÜL ALDIĞI GÜN, BABASI DA ÇİNİGAZ’A AÇTIĞI SAYAÇ DAVASINI KAZANDI
Salih Aytemur, Ankara’da ödül aldığı aynı gün babası İsmail Aytemur’un da aynı nedenlerle Çinigaz’a karşı dava açtığı davanın sonuca bağlandığını, babasının da Çinigaz’a karşı hukuk mücadelesini kazandığını, bu ülkenin adil yargısnın ve adil hakimlerinin adaleti tecelli ettirecek şekilde adil kararlar verdiğini, adil yargının bir kez daha Çinigaz’ın usulsüz ve haksız uygulamalarına geçit vermediğini kaydetti. (EFE)