Kütahya’nın Pazarlar ilçesindeki tarım sektöründeki don, kar yağışı, rüzgar, fırtına, hortum ve aşırı yağışlarla oluşan doğal afetlerin hasar tespit çalışmaları tamamlandı.
Pazarlar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik ekibi ve Pazarlar Ziraat Odası Başkanı Yusuf Ertaş’ın katılımıyla 2015 yılı Ocak ayından günümüze kadar meydana gelen don, kar yağışı, rüzgar, soğuk, fırtına, hortum ve aşırı yağışlarla oluşan doğal afetlerin hasar tespit çalışmalarının tamamlandığı ve bundan sonra olacak don, dolu ve benzeri olaylar neticesinde oluşabilecek zarar ve ziyanın izlenmeye devam edileceği bildirildi.
Son olarak Nisan ayının ilk yarısında meydana gelen don olaylarından dolayı oluşan ekonomik bir zararın olmadığı tespit edilmiş olup güncel meteorolojik olaylarla ilgili izleme çalışmalarının devam ettiğini ifade eden İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İlkay Çetin, “İlçe merkezi ve tüm köylerde tespit çalışmaları yapılmıştır. Don, dolu ve benzeri afet riski devam ettikçe tespit ve takip çalışmaları yapılmaya devam edecektir. İlçe Müdürlüğümüz hiçbir müracaat beklemeden izlemlerini sürdürdüğü gibi teknik personel de gelen müracaatlar dahilinde de saha çalışmalarını gerçekleştirmektedir. Tarım Sigortası yaptıran üreticilerimiz için TARSİM Eksperleri tarafından yapılan hasar tespit çalışmaları dikkate alınmakta ve zararları TARSİM tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca herhangi bir doğal afetten dolayı mağdur olan ve düşük faizli tarımsal kredi kullanan üreticilerimizin borçları 10 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile bir yıl süre ile ertelenecektir. İlçe genelinde tamamlanan hasar tespit çalışmaları sonucu şu an için ekonomik bir zarar oluşmadığı tespit edilmiştir. Mevsimsel geçişlerde meydana gelen doğal afetlerde özellikle de don olaylarında zarar meydana gelmesi doğaldır. Ancak bizim için burada önemli olan çiftçilerimizin gerekli zamanlarda önlem alabilmesidir. Örneğin don olayının gerçekleşeceği meteorolojik uyarılarla bilinebilmektedir. Uyarı yapıldığında meyve bahçelerinde saman yakmak, yağmurlama sulama yapmak gibi önlemler alınarak zararın önüne geçilebilir yada oldukça azaltılabilir” dedi.
Çetin, yaşanılan bu afetlerde ortaya çıkan en önemli hususun Tarım Sigortası yaptırmak olduğuna da değinerek, “ Üzerini ısrarla vurguladığımız nokta, üreticilerimiz tarafından yaptırılacak tarım sigortalarıdır. Afetin ne zaman ve nasıl geleceğini bizler bilemeyiz fakat önlemimizi alabiliriz. Tüm üreticilerimize ürünlerinin bol kazançlarının bereketli olmasını temenni ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.(MB-EFE)