Dün Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle açıkalam yapan Malatya Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Hatice Bilge Aksoğan, kesintinin nedeninin biran önce açıklanması gerektiğini söyledi.
Oda binasında düzenlenen basın toplantısında yaşanan ülke genelindeki elektrik kesintisini değerlendiren Şube Başkanı Hatice Bilge Aksoğan, ülkeyi enerjisiz bırakan elektrik kesintisinin ivedi bir şekilde kamuoyuna açıklanması gerektiğini belirterek, “Nedenini tam olarak bilemiyoruz. Resmi makamlardan net bir açıklama yapılmadı. Elektrik kesintisinin neden kaynaklandığını bilmediğimiz için fazla yorum yapamıyoruz. Ancak dün yaşanan olay, Türkiye’deki elektrik enerjisi yönetiminin risk altında olduğunu göstermiştir” dedi.
Aksoğan açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Şunu söyleyebiliriz. Sorunun dağıtım sistemlerini değil iletim sistemini ilgilendirdiği açıktır. Elektrik fiyatlarının anlık olarak belirlenmesi nedeniyle elektrik üreten bazı özel santrallerin düşük fiyat saatlerinde elektrik satmak istemedikleri aşikardır. Kesintinin yaşandığı saatte piyasa fiyatından elektrik üretmeyi kabul etmemiş olabileceği, böylece sistemde arz açığı oluşacağı, oluşan arz açığının yönetilmemesi sonucunda iletim sisteminde büyük arızalar meydana gelmiş olabilir. Santrallerin devreye girmemesi nedeniyle tüm enterkonnekte sistemini etkileyecek boyutta arıza meydana gelmiş olabilir.
Santrallerin devreye girmemesinde bir büyük santralde yaşanmış olan arıza nedeniyle sisteme elektrik vermemesi, bu açığın diğer santrallerden de karşılanmaması ve TEİAŞ’ın da yük attırma yöntemiyle oluşan açığı yönetip planlı elektrik kesintileri yapamamış olmasından kaynaklanabilir.
TBMM’deki kayıp ve kaçak bedelini yasalaştıran ve mahkeme masrafları da dahil olmak üzere yapılan ödemelerin de yurttaşlardan fatura yoluyla yeniden tahsil edilmesini öngören tasarının seçimler öncesinde geçirilmesi için hükümeti zorlamak üzere var olan kurulu gücü sisteme elektrik vermemek üzere kullanıldığı da iddialar arasındadır.
Geçtiğimiz günlerde de Avrupa enterkonnekte sisteminden anlık olarak Türkiye’nin çıktığı bununda Avrupa enterkonnekte sisteminde Türkiye’nin frekans bozukluğuna yol açmış olması nedeniyle sistemin kesintiye uğramış olması da yaşanan elektrik kesintisinin nedenlerinden biri olabilir.
Bu büyük kesintilerin yaşandığı dönemde TBMM’de Sinop’ta nükleer santral kurulmasına ilişkin Japonya ile imzalanan anlaşmanın görüşmelerinin yapılıyor olması da manidardır.
Henüz resmi açıklama yapılmadığı için elektrik kesintisi işle ilgili yanıltıcı bilgi vermek istemiyoruz. Maalesef Türkiye’de enerji krizi yoktur, enerjinin yönetim krizi vardır.”