Çözüm Sürecine sivil destek sağlamak amacıyla yollara çıkan ‘Barış Treni’ Malatya’ya geldi.
Malatya’daki Sivil Toplum Örgütleriyle Anemon Otel’de bir panelde buluştular. Tören de ilk olarak konuşan Vali Yardımcısı Latif Memiş, “18 Mart gibi insanların kardeşçe el ele mücadele ettiği bir günde burada bir arada bulunmamız çok anlamlı, barışın elcilerini burada ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz" dedi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu ise, "Çanakkale’nin 100. yılında böyle bir olayın çakışması ilimiz adına bizleri sevindiriyor. Böyle bir günde Barış Treni yolcularını ilimizde ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.
Mumcu, sürecin herkesin duyarlılığı ile yürüdüğünü belirterek, "İnşallah kardeşkanının son bulmasıyla bizleri mutlu eder” dedi.
Yapılana konuşmalarının ardından geçilen panelde ilk olarak sözü alan Barışa Bak Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Algan, çözüm sürecinin bütün topluma yayılmasını sağlamak ufak ta olsa bir katkılarının olması adına bir platform oluşturduklarını söyledi. Platformu kurduktan sonra bir barış treni oluşturarak Doğu’dan Batı’ya, Batı’da Doğu’ya kardeşlik mesajlarını taşımak istediklerini söyleyen Algan, “Ben bu baharda Türkiye’nin iki baharı yaşayacağına inanıyorum. Sokaktaki İnsanda hiçbir problem yok. Sizden İstediğim medyada çıkan haberlere kulak asmayın. Sokaktaki İnsanın barışın sağlanmasına asla tepkisi yok” diye konuştu.
Panelde konuşan Gazeteci-Yazar Leyla İpekçi ise "Artık Bazı Sayları Söylem Olarak Da Geride Bırakmamız Gerekiyor” diyerek, şunları söyledi:
“Barışın ruhunu son bir kaç yıldır Anadolu’nun hemen her karış toprağında gözlemlemeye başladım. Bizler acıları yarıştırarak bir yere varamadık. Tekil ve kıyaslanamayacak bir acıdır. İnsanlar siyaseten barış istemekten vicdanen barış istemeye doğru hızla ilerlediler bunu gözlemledik ve buralara hiçte kolay gelmedik”
Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun da sürecin halen devam ettiğini belirterek, “Bu süreç bu güne kadar kritik birtakım evrelerden geçti. Provokasyonlara maruz kaldı. Taraflar bu güne kadar bu süreci başarıyla bugüne kadar getirdiler. 30 Yıl boyunca devlete karşı silahlanan bir örgütün elebaşı tarafından silahsızlanmaya davet edilmesi çok önemli noktadır. Gelinen bu nokta artık geri dönüşü de zorlaştıracaktır” şeklinde konuştu.