Tarihi Silahtar Mustafa Paşa Kervansaray’ında, “Malatya’nın Mirası Arslantepe” Projesi kapsamında, eğitim çalışması yapıldı. Eğitimde, Battalgazi bölgesinde görev yapan 250 öğretmen, öğrenci, kazı alanında çalışanlar ve halka yönelik seminer verildi.
Gülay Sert ve Hülya Çalışkan’ın verdiği seminerde bir konuşma yapan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Arslantepe’nin Dünya Kültür Mirası geçici listesine alınmasının ardından asıl listeye alınması için yapılan çalışmaların bir ayağının da tanıtım olduğunu belirtti. Arslantepe’nin dünyada bir çok ilkleri bünyesinde barındırdığının altını çizen Başkan Gürkan, “Dünya tarihinde ilk devlet hayatının, ilk bürokrasi hayatının, ilk muhasebe kayıtlarının ve demirin ilk olarak silah şeklinde kullanılması noktasında Arslantepe dünya tarihinde, insanlık tarihinde özdeş bir mekandır” dedi.
“Kadim bir kültür ve medeniyetlerin merkezi olan bu şehrinde, dünya kültürel mirasında yerini alması için üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor” diyen Başkan Gürkan konuşmasına şöyle devam etti:
“Biliyorsunuz Arslantepe’nin milattan önce 4000-5000 yıllara dayanan bir geçmişi var. Şu anki durumu da UNESCO kültürel miras listesinde aday listesindedir. Biz istiyoruz ki, Arslantepe dünya kültürel miras listesinin asıl listesine girsin. 1931 yılında başlayan Arslantepe kazıları Fransızlar tarafından 1937 yılına kadar yürütülmüştü. Daha sonraki süreçte de 1961’den sonra Roma Üniversitesi tarafından kazılar yapılmaya başlandı. Biz Arslantepe kazılarıyla ilgili Battalgazi Belediyesi olarak bir toplantı yaptık. Bu toplantıda Arslantepe’nin dünya kültürel mirası listesine alınmasında belediye olarak neler yapabiliriz anlayışıyla hareketle projeler yaptık. Yaptığımız projede Arslantepe’nin dünya kültürel mirasına alınması noktasında Battalgazi Belediyesi, Kültür Bakanlığı, Birleşmiş Milletler, Battalgazi ve Arslantepe Derneği ve sponsor firmalarla birlikte Arslantepe’nin alan planının hazırlanması noktasında gerekli çalışmaları ekiplerimizle birlikte yürütüyoruz. Dünya Kültürel Mirası listesine girmesini istediğimiz eserlerin en önemli ve en zorlu geçişi alan planının hazırlanması ve onun ilgili aşamalardan geçirilmesidir.”
Başkan Gürkan, “Şu anda o ilgili aşamalardan biriside buradaki öğretmen arkadaşlarımızın ve buradaki halkın Arslantepe Höyüğü ile ilgili bilgilendirilmesidir. Arslantepe’nin gerek yurtiçinde gerek yurtdışında tanıtılması noktasında bu bölgenin halkı olarak elimizden gelen gayret ve çabayı göstermemiz gerekiyor. Battalgazi’de bulunan tarihi eserlerin ki bunların başında tarihi Silahtar Mustafa Paşa Kervansaray’ı, Surların ayağa kaldırılması, Ulu Cami’nin, Kümbetlerin, türbelerin, Emir Ömerlerin, Ahmet Duranların, camilerin bütün ziyaretlerin ayağa kaldırılması bize nasip oldu, gayret gösterdik. Arslantepe’de önemli bir mekandır. Dünya tarihinde ilk devlet hayatının, ilk bürokrasi hayatının, ilk muhasebe kayıtlarının ve demirin ilk olarak silah şeklinde kullanılması noktasında Arslantepe dünya tarihinde, insanlık tarihinde özdeş bir mekandır. Yani biz Türk-İslam tarihi açısından baktığımız zaman ‘Anadolu’yu Anayurt yapan Destan Şehri Battalgazi’ diye tarif ederiz. Ancak tüm Cafer Höyük ve Arslantepe ile birlikte tarif ettiğimiz zaman dünya insanlık tarihinin ilk medeniyet ışığının doğduğu yer olarak da Malatya’yı tarif etmekte hiçbir sakınca yok” diye konuştu.