Malatya Büyükşehir Belediyesi, ulaşım hizmetlerinde yeni bir dönem başlattı. Bugüne kadar merkezin yanı sıra ilçe ve kırsal mahallelere toplu ulaşım hizmeti veren Büyükşehir Belediyesi, bundan böyle Karakaya Baraj Gölü üzerinde de ulaşım hizmeti verecek.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yaptırılarak Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen 2 adet feribottan birincisi düzenlenen törenle suya indirildi.
Battalgazi Feribot İskelesi’nde düzenlenen törende ilk olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Mehmet Kırdağlı bir konuşma yaptı. Feribotu yapmalarındaki amacın, özellikle barajların inşası ile birlikte fiziksel olarak birbirinden ayrılan yerleşim birimlerinde yaşayan vatandaşların ulaşım haklarının karşılanması olduğunu belirten Mehmet Kırdağlı, konuşmasında özetle şunları söyledi:
“Dünyanın ilk arabalı vapuru Osmanlı döneminde Türk mühendisler tarafından projesi çizilmiştir. O dönemde uygun tersane bulunmaması sebebiyle proje İngiltere’de 1872 yılında inşa edilerek Sulet ismi verilmiştir.
Bugün ise sadece projesini değil gemiyi de inşa eden tersaneye sahip bir ülke konumuna ulaştık. İnşası tamamlanan 8 adet feribottan biri olan ve bugün suya indireceğimiz Battalgazi feribotu 36 mt. boyunda 13 mt. eninde toplam 30 araç 100 yolcu taşıma kapasitesine sahiptir. Bu feribotların inşası hem ulusal hem uluslar arası kurallara göre yapılmıştır. Battalgazi feribotunun başta bölge insanımız olmak üzere tüm ülkemize hayırlı hizmetler vermesini dilerken bu feribotun inşasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise yaptığı konuşmada, feribotların suya indirilmesiyle bölgede yaşanan çok önemli bir ihtiyacın giderilmiş olacağını söyledi. Malatya ile Baskil ilçesi arasında ciddi bir trafik yoğunluğunun olduğunu kaydeden Başkan Çakır, “Burada ulaşım noktasında zaman zaman ciddi sıkıntılar oluyor. Yapılan bu feribotların hizmete girmesiyle birlikte bu sıkıntılar giderilmiş olacak” dedi.
Büyükşehir statüsü ile birlikte birçok sorumluluğun Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiğini, bunlardan bir tanesinin de iç suların işletilmesi olduğunu belirten Ahmet Çakır, “Baraj gölünde denetim ve kontrol eksikliğinin yanı sıra sistemin olmamasından kaynaklanan bir karmaşa vardı. Bu yüzden burada birçok bir çok boğulma ve büyük facialar yaşandı. Bu vesile ile burada hayatını kaybedenleri bir kere daha rahmetle anıyorum.
Burada yaşanan sıkıntıların kontrol altına alınması için bir çalışma başlattık. Baraj Gölü ve kıyı haritasının çıkarılması, iskele yapılması, feribot hareket noktaları, sosyal tesisler gibi proje ve hazırlık çalışmaları yapıyoruz. Baraj gölü üzerindeki bütün tekneler kayıt altına alınıyor. Şu ana kadar 103 tekne sahibi bize müracaat etti. Artık ruhsat alanlar burada balıkçılık ve gezinti yapabilecekler.
Ekiplerimiz gölet üzerinde sürekli denetim yapacaklar. Feribotları gece de çalışır hale getireceğiz. Karşı kıyılarda olmak üzere iki tane fener yapacağız” dedi.
Baraj bölgesi ile ilgili başka çalışmalar da yaptıklarını kaydeden Çakır, “Baraj sahil yolu projesi çalışmalarımız devam ediyor. Malatya merkezden sahile kadar iki ana yolu genişleterek sahili Malatya ile buluşturmuş olacağız. Burada bazı bölgelerimizde rekreasyon alanları, piknik alanları yapacağız. Hemşerilerimizin ve Malatya’nın barajla buluşmasını sağlayacağız” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, feribotların Malatya’ya ve bölgeye hayırlı olmasını dileyerek, kazasız seferler yapması temennisinde bulundu.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise yaptığı konuşmada, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın Malatya’da çok önemli hizmetlere imza attığını söyledi. Başkan Çakır’ın, Malatya’nın güzelleşmesi ve kalkınması için elinden gelen tüm imkanları seferber ettiğini kaydeden Çalık, “Yerelde başlayan bu başarı şimdi iller arası çok önemli bir trafiği daha bize kazandırıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımızın Battalgazi feribotunun buradan indirilmesi bizim içinde büyük bir onur. Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu hizmeti Battalgazi- Malatya ve Baskil - Elazığ buluşmasına vesile olacak. Hem yollar kısalmış olacak hem de insanlarımız birbiri ile buluşmuş olacak. Biz dağları delip insanları buluşturuyoruz denizleri, barajları birleştirip Elazığ ile Malatya’yı buluşturuyoruz. Hizmetinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanıma ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” dedi konuştu.
Son olarak konuşan Vali Süleyman Kamçı ise üç tarafı denizlerle çevrili Anadolu’da bin yıldır hüküm süren bir millet olarak denizci sıfatını da şerefle taşıdığımızı söyledi. Şanlı tarihimizde Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis gibi dev isimler ile Preveze Deniz Zaferi gibi değerlerin olduğunu kaydeden Vali Kamçı, “Yüzüncü yılını idrak ettiğimiz Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasında Nusret mayın gemisinin oynağı rolü bugün bile evlatlarımıza övünçle anlatmaktayız. Böyle kadim bir tarihin, böylesine şanlı bir ecdadın torunları olarak son yıllarda gururla müşahede ediyoruz ki Türkiye büyük gemi inşa eden ülkeler arasında yer almaktadır. Ülkemizdeki tersaneler Dünya piyasasına göre yüksek teknolojide gemi inşa etmektedirler. Bu durum tersanelerimizi hem dünyanın farklı ülkelerindeki tersaneler ile boy ölçüşür hale getirmiş hem de bu ülkeler ile yeni ortaklık kapılarının açılmasına vesile olmuştur.
Ümit ediyorum ve inanıyorum ki son teknoloji ile donatılmış Battalgazi feribotu vatandaşımıza daha güvenli, konforlu bir ulaşım hizmeti sağlayacak ve etle tırnak gibi birbiri ile kaynaşmış olan Malatyamız ile Elazığlı hemşerilerimizin gönül bağlarını güçlendirecektir.
Feribotumuzun kaza ve beladan uzak olarak hayırlı hizmetler sunmasını temenni ediyorum, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Tören sırasında Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Mehmet Kırdağlı Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a Kur’an-ı Kerim ile Türk Bayrağı verirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise Genel Müdür Mehmet Kırdağlı ile feribotu yapan firma temsilcilerine kuru kayısı ile kayısı kristali hediye etti.
Kurban kesiminin de yapıldığı törende, daha sonra kurdele kesiminin ardından Battalgazi isimli feribot, alkışlar arasında suya indirildi. Feribotun suya indirilmesinin ardından törene katılanlar feribotla kısa bir baraj turu attılar.
Törene, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Mehmet Kırdağlı, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hasan Aksoy, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı,Yeşilyurt Belediye Başkanı H.Uğur Polat, TSO Başkanı H.Hüseyin Erkoç, ESOB Başkanı Şevket Keskin, ESKKK Başkanı Ali Evren, AK Parti Milletvekili Adayları Taha Özhan, Bülent Tüfenkçi, il müdürleri, daire başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, şirket genel müdürleri, muhtarlar ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.
törene, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Mehmet Kırdağlı, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hasan Aksoy, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı,Yeşilyurt Belediye Başkanı H.Uğur Polat, TSO Başkanı H.Hüseyin Erkoç, ESOB Başkanı Şevket Keskin, ESKKK Başkanı Ali Evren, AK Parti Milletvekili Adayları Taha Özhan, Bülent Tüfenkçi, il müdürleri, daire başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, şirket genel müdürleri, muhtarlar ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.