Malatya’da 5 gün süren “Kuş Gribi Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi” eğitiminin ardından kuş gribi tatbikatı yapıldı.
13-17 Nisan 2015 tarihleri arasında Malatya’da düzenlenen “Kuş Gribi Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi” eğitiminin ardından Yeşilyurt İlçesi Düztarla Mahallesinde yapılan tatbikatta ekipler halinde görev alan teknik personel, uygulamalı olarak eğitime katılan kursiyerlere kuş gribi vakası görüldüğü takdirde neler yapılması gerektiğini gösterdiler.
Uygulamalı eğitim tatbikatına Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, İl Müdür Yardımcısı Zülküf Yıldırımoğlu, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Zeki Sadak, Bakanlık Hayvan Sağlığı Daire Başkanlığı’ndan Veteriner Hekimler Ümit Zoray ve Fatih Bilge Öcal ile kursiyerler katıldı.
Tatbikat öncesinde konuşan İl Müdürü Ali Selvi, kuş gribinin Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) başta olmak üzere birçok sağlık kuruluşunun önem verdiği bir hastalık olduğunu belirterek, “Son yıllarda artarak devam eden salgınlar dünya coğrafyasında hemen her bölgede görülmüş, yüz milyonlarca kanatlı hayvan telef olmuş ve hatta insan ölümlerine sebebiyet vermiştir” dedi.
2005-2008 yıllarında ülke genelinde köy tavuklarında görülen kuş gribinin ticari işletmelere yayılmadan, kısa sürede kontrol altına alındığını anımsatan Selvi, “Hastalığın ilk görüldüğü günden itibaren tam bir şeffaflık içerisinde hareket eden Bakanlığımız, ortaya çıkan tüm vakaları eş zamanlı olarak uluslararası kuruluşlar ile paylaşmıştır. Ülkemizin gösterdiği bu şeffaflık, komşu bazı ülkeler ve Avrupa Birliği ülkeleri için “erken uyarı” olmuş ve bu ülkeler salgın görülmeden önce tedbirlerini almışlardır. Uluslararası platformda Türk Veteriner Servisine saygınlık kazandıran bu tecrübe sayesinde artık ülkemiz, kuş gribi ile mücadele konusunda dünyanın en başarılı ülkelerinden birisi haline gelmiştir. İlimizde 5 gün süreyle devam eden eğitimler içerisinde bir gün sahada yapılan tatbikatın, katılımcı arkadaşlara hastalık görüldüğü takdirde yol gösterici olacağı kanaatindeyim” dedi.
Daha sonra tatbikatta olası bir kuş gribi salgını sırasında ekiplerin neler yapmaları gerektiği ayrıntısı ile uygulamalı olarak anlatıldı.