Meteoroloji Genel Müdürlüğü çalışanları, bugün meteoroloji ve havalimanlarında uçakların kalkışı için gerekli olan hava tahmin raporlarını hazırlamayarak eyleme gitti.
Bazı havaalanlarında rötar, bazı havaalanlarında ise uçak kaldırmama eylemi yapan meteoroloji çalışanları Malatya’da ise askeri uçuşları engelleyecek herhangi bir eylem uygulanmadığını belirttiler. Meteoroloji çalışanlarının sorunlarını gündeme getirmek amacıyla Büro Memur-Sen Malatya Şube Başkanı Fehmi Bingöl düzenlediği basın açıklamasında, meteoroloji çalışanlarının uğradığı haksızlığı ve adaletsizliği haykırmak için toplandıklarını söyledi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü çalışanlarının ülkenin dört bir yanındaki hava alanlarında ve her ilde görev yaparak hava tahmin raporları oluşturduklarını belirten Bingöl, “Bu raporlar, bütün vatandaşımız tarafından takip edilmektedir. Başta tarım ve ulaşım alanlarında olmak üzere bu raporlara göre plan yapılmakta ve hareket edilmektedir. En önemlisi ise oluşturulan raporlar sayesinde, uçakların güvenli bir şekilde havaalanlarına iniş ve kalkışı sağlanmaktadır” dedi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin havacılığa katkılarından dolayı, personel giderleri olarak, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatından yani Eurocontrol’den para aldığını ifade eden Şube Başkanı Bingöl açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Devlet Hava Meydanları İşletmesi personel gideri olarak aldığı bu parayı havacılık tazminatı adı altında personeline ödemektedir. Bu tazminatın Meteoroloji personeline ödenmesi ise maalesef engellemektedir. İki kurum arasındaki bu farklı uygulama haksızlıktır, adaletsizliktir.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, personel gideri için Eurocontrol’dan; 2012 yılında 27 milyon, 2013 yılında 33 milyon, 2014 yılında ise 36 milyon lira almıştır. Ne yazık ki, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Meteoroloji çalışanlarının hakkı olan bu paranın çalışanlara ödemesine izin vermemiştir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 4 yıldır yaptığı bu haksız uygulamayla 24 saat kesintisiz hizmet veren Meteoroloji çalışanlarının moral ve motivasyonu bozmuştur.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu parayı havacılık tazminatı olarak yansıtmadığı için uluslararası bir kurum olan Eurocontrol’a karşı suç işlemektedir. Bu durumun Eurocontrol’a şikâyet edilmesi halinde Meteoroloji Genel Müdürlüğü, personel giderleri kaleminden aldığı geliri geriye dönük olarak Eurocontrol’a ödemek zorunda kalacaktır. Daha vahimi ise böyle bir uygulamanın uluslararası kurumlar nezdinde ortaya çıkması, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ve ülkemizin imajını yurt dışında büyük sıkıntıya düşürecektir. Ülkemizin itibarı için havacılık tazminatı Meteoroloji çalışanlarına biran önce ödenmelidir.”
Meteoroloji çalışanlarının alın terinin ve emeğinin karşılığı olan havacılık tazminatının ödenmesini istediklerini belirten Bingöl, “Bugün Tüm meteoroloji ve havalimanlarında uçakların kalkışı için gerekli olan hava tahmin raporlarını hazırlamayarak bazı havaalanlarında rötar, bazı havaalanlarında ise uçak kaldırmama eylemi yapıyoruz. Fakat Malatya’da askeri uçuşları engelleyecek herhangi bir eylem uygulanmayacaktır” dedi.
Bingöl, “Büro Memur-Sen olarak vatandaşlarımızı mağdur edecek böyle bir eylemi yapmak istemezdik. Ancak, Meteoroloji çalışanlarının havacılık tazminatı gasp edilmektedir. Buradan hükümete sesleniyoruz. Meteoroloji çalışanlarının mağduriyetine son verilmesi için havacılık tazminatı mecliste mutlaka yasalaştırılmalıdır. Aksi takdirde, Büro Memur-Sen olarak, meteoroloji çalışanlarına havacılık tazminatı ödenene kadar yeni eylemlerle, basın açıklamalarıyla mücadelemize devam edeceğiz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.