Ahilik Haftası nedeniyle, Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) tarafından Yeni Sanayi sitesinde etkinlik düzenlendi.
Çavuşoğlu Mahallesi’ndeki Sanayi Sitesi’ndeki Merkez Cami’sinde Cuma Namazı sonrası cemaate ve sanayi esnafına yemek ikramı yapıldı. ESDER tarafından organize edilen etkinlikte bin kişiye yemek dağıtılırken yoğun katılımın olduğu etkinliğe Malatya Müftüsü Ümit Çimen’de katıldı.
Programda konuşan ESDER Malatya Şubesi Başkanı Ahmet Soydoğdu, Ahiliğin cömertlik, mertlik, yiğitlik, mürüvvet ve dik durmak manalarına geldiğini belirterek, “Arapça kardeşim manasına geldiği gibi Selçuklu Türklerinde dini ve milli birliği muhafazasında Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda ve Osmanlı insanının yetişmesi ve terbiyesinde büyük hizmetler gören sosyal bir teşkilattır’ dedi.
Ahiliğin esnaflar arasında birlik ve dirliği sağladığını kaydeden Soydoğdu, “Ahilik özellikle esnafın denetlenmesi ve eğitilmesine önem vermek, müşterilerine karşı dürüst olmaktır. Peygamber Efendimiz (S.A.S)’in buyurduğu gibi ‘Aldatan bizden değildir’ düsturu ile kaliteli mal üretmek ve en üst standartlara kavuşmak esnafın gayesi olmalıdır’ diye konuştu.
Ahiliğin ahlak ile sanatın ahenkli bir birleşimi olduğunu ve toplumun ayakta kalabilmesi için gerekeli olan sosyal adalet ile ahlakın yerleşmesinde büyük katkısı olduğunu belirten Soydoğdu, Ahiliğin hiçbir ulusta görülmeyen bir yaşam biçimi olduğunu vurguladı. Soydoğdu; Ahiliğin geçmişimizden gelen bin yıllık bir manevi miras olduğunu sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Ahili Haftası nedeniyle sanayi sitesindeki bazı esnaflara plaket takdimi yapıldı.