Türkiye’de bir ilk olan ve ilk öğrencilerini 2011-2012 eğitim öğretim yılında almaya başlayan İnönü Üniversitesi bünyesindeki "Engelliler Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölümü" geleceğin öğretmenlerini yetiştiriyor.
Engelli bireylerin egzersiz, spor eğitimi, fiziki rehabilitasyonu gibi ihtiyaçlarına göre mevcut müfredat uygulamalarının dışında özel gereksinimli bireylerin vücut anatomisi, kas ve fiziksel gelişimleri dikkate alınarak, bedensel gelişimlerine yönelik faaliyet ve uygulamaların yapılması konusunda eğitim alan bölüm öğrencileri mezun olacakları günü bekliyorlar.
Dünyada bu alanlar ile ilgili olarak sadece Amerika, Almanya İngiltere başta olmak üzere, OECD ülkeleri ve bazı AB ülkelerinde engelliler ve yaşlılara yönelik olarak egzersiz ve spor eğitimi veriliyor.
İnönü Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölümü’nün kuruluş aşamasında YÖK, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ve Almanya-Köln Spor Üniversitesi ile çok yönlü yapılan görüşmeler sonucunda mesleki tanımlarına uygun eğitim programları ve istihdam alanları belirlemeye yönelik çalışmaları yürüttüğü belirtildi.
Üniversite tarafından yapılan açıklama şu şekilde:
"Bu konuda yıllardan beri uluslararası kabul görmüş eğitim-öğretim yapan Almanya-Köln Spor Üniversitesi ile BESYO arasında özel eğitim alanında bir protokol yapılarak verilecek 4 yıllık eğitimin müfredat ve ders içeriği belirlenmiştir. Bu amaçla Köln Spor Üniversitesi Engeliler Bölüm ile protokol imzalanmıştır.
Başlangıçta bu bölüme 2011-2012 eğitim-öğretim yılından itibaren 40 öğrenci alındı ve Almanya-Köln Spor Üniversitesi ile yapılan protokol gereğince, öğrenci ve öğretim elemanları değişimi uygulanarak, eğitim ve öğretim programlarının nitelikleri arttırılarak devam etmektedir."