İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi, tarımsal ürünlerden yüksek verim sağlamak ve bitkiyi zararlı organizmalardan korumak amacıyla kullanılan zirai ilaçların, bilinçsiz ve denetimsiz kullanımının çevre ve insan sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi yazılı bir açıklama yaparak, zirai ilaçlama noktasında önemli bilgiler paylaştı. Selvi, tarımsal ürünleri zararlı organizmalardan korunmanın en ideal yolunun kültürel önlemlere dikkat ederek biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri gibi alternatif mücadele yöntemlerinin tercih edilmesi olduğunu belirterek, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ruhsatlı olmayan zirai ilaçları tarımsal ürünlerde kullanmanız halinde doğal dengeye ve insan sağlığına önemli ölçüde zarar vermektedir” dedi.
Gelişigüzel ve tavsiye dışı yapılan ilaçlamaların neden olduğu zararlar hakkında da bilgiler veren Selvi, “Gelişigüzel yapılan ilaçlamalar bitkilerde zehirlenmelere yol açtığından bitkinin çeşitli organlarında yanma veya kurumalara neden olur. Faydalı böceklere zarar verdiğinden zararlı böceklerin artmasına sebep olur ve zararlılar salgın yapar. İnsanlarda ve çevredeki hayvanlarda direkt veya dolaylı olarak zehirlenmelere yol açar. Bu kimyasalların vücutta birikimi sonucunda ilerleyen yıllarda kanserojen, sinir sistemini etkileyici ve hatta mutasyon oluşturucu etkiler (kromozom veya genlerde değişiklikler) ortaya çıkar. Doğal dengenin bozulmasına neden olduğundan daha fazla kimyasal ilaç kullanılır. Ürünlerde kalıntı bıraktığından ihraç edilen ürünler ülkemize iade edilir. Hastalık ve zararlıların zamanla kimyasal ilaçlara karşı direnç kazanmalarına neden olur. Gelişigüzel ve tavsiye dışı yapılan ilaçlamalar üretim maliyetini artırır. Toprağa, havaya, içme ve sulama suyuna karışarak doğal yaşamın bozulmasına ve çevre kirliliğine yol açar. Suda yaşayan canlılara, arılara, topraktaki mikroorganizmalara ve hedef olmayan faydalı organizmalara zarar verir. Zirai ilaç kalıntısı içeren besinlerin tüketilmesi ile akut ve kronik zehirlenmeler oluşabilir” ifadelerine yer verdi.
Zirai ilaçların hasat sonrası ürün üzerinde kalmaması, doğal yaşama ve insan sağlığına zarar vermemesi amacıyla çiftçilerin mutlaka reçeteli ve tavsiyeye uygun zirai ilaç kullanması gerektiğine vurgu yapan Ali Selvi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gelişigüzel ve tavsiye dışı ilaçlamanın önüne geçilmesi amacıyla Bakanlığımız talimatları gereği her yıl İl Müdürlüğümüzce tarımsal ürünlerden numune alınarak zirai ilaç kalıntısı analizi yapılmaktadır. Analiz sonucunda tavsiye dışı zirai ilaç kullanımı tespit edilmesi halinde ürünler imha edildiği gibi idari para cezası da uygulanmaktadır. Ayrıca reçetesiz tavsiye dışı bitki koruma ürününü satan bayiye de idari para cezası verilmektedir. Çiftçilerimizin ürünlerinin imha olmaması ve idari para cezası ödememesi için yetiştirdiği tarımsal ürüne ruhsatlı zirai ilaç kullanmalıdır.
İlimiz çiftçilerinin üretim aşamasında karşılaştığı hastalık ve zararlılara karşı İlçe Müdürlüklerimizden temin edecekleri Üretici Kayıt Defterlerine zirai ilaçlarını yazdırarak yetkili bitki koruma ürünü bayilerinden zirai ilaçlarını temin yoluna gitmeli, aldığı ürünü reçete ile karşılaştırarak doğru zirai ilacı temin ettiğinden emin olmalı, Üretici Kayıt Defterlerinin ilgili bölümünü bayiye imzalatmalı ve zirai ilacı tavsiye edilen dozda kullanmalıdır. Tüm çiftçilerimizin insan sağlığı ve doğal yaşama saygı bilinci ile zirai mücadele yapmalarını bekler, tüm üretim sezonlarının bereketli ve kazançlı geçmesini dilerim.”