Alaşehir Belediyesinin en önemli projelerinden biri olan ’Jeotermal-Kurutma, Termal ve Sera Projesi’nin çalışmalarına başlandı. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da projenin hayata geçirileceği bölgede incelemelerde bulundu.
Alaşehir ve çevresinde bulunan belediye, hazine ve meraya ait yaklaşık sekiz bin dekar alanın birleştirme ve kamulaştırma çalışmalarından sonra sera, termal ve kurutma alanında kullanılması için çalışmalar başlatan Alaşehir Belediyesinin projeyi uygulayacağı alanı gezen Vali Bektaş, öncelikle birinci derecede tarım arazisi olan alanların korunmasını ve köylülerin kullandığı meralarda sıkıntı yaşanmamasını istedi.
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Alaşehir Kaymakamı Kemal İnan, Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban, Jeotermal Santral Yatırımcılar Derneği Başkanı (JESDER) Ufuk Şentürk ve ilgili kurum görevlilerinden oluşan ekip adı geçen bölgelerde incelemelerde bulundular.
Alaşehir Belediye başkanı Gökhan Karaçoban, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırlamış olduğu 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında işli 3 bin 190 dekarlık teknolojik ser bölgesi alanını ilk etapta uygulanabilir hale getirebilirsek, Alaşehir için çok büyük bir yatırım alanı yaratılacak. Seracılık, termal turizm ve özellikle üzüm kurutmada yaşanan sıkıntıları çözebilecek olan kurutma tesisleri kurulmasıyla üreticiler ağır metal ve kalıntı korkusundan rahat bir nefes alarak üzümlerini rahatlıkla kurutabilecekler. Çünkü üreticiler sezon sonunda havaların serinlemesiyle birlikte ilaç kullanmak zorunda kalıyor. Buda üzümde kalıntılara neden olabiliyor. Alaşehir esnaflarına ayrı bir gelir kaynağı yaratılacak. Ayrıca dönüm başı ortalama bir işçi istihdamı yaratılabilecek. Buda planlanan sekiz bin dekarın kullanılabilmesi halinde sekiz bin işçi iş bulmuş olacak. Proje ile teknolojik sera, termal turizm artacak. Hasat döneminde özellikle üzüm kurutmada hava koşullarından dolayı sıkıntı yaşayan üreticilerimiz de kurutma tesislerinin kurulmasıyla daha sağlıklı ve verimli tarım çalışmaları yapabileceklerdir." diye konuştu.
JESDER başkanı Ufuk Şentürk ise, dernek üyeleri olarak yapılacak yatırımlarda kullanılacak olan suyu teknik ölçüler kapsamında verebileceklerini, yapılacak yatırımlara destek olacaklarını belirterek, "Uygulanması düşünülen projeyi destekleyebiliriz. Teknik ölçüler kapsamında yeterli su desteğini sağlayabiliriz." dedi.
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, "Uygulamada birinci olarak verimli tarım arazilerini korumalıyız. Köylülerin kullandığı meralarda köylülerin sıkıntı yaşamamasına dikkat etmeliyiz. Çorak ve tarıma elverişli olmayan alanları öncelikle kullanmamız gerekir. Bu amaçla ilk etapta Örnekköy, Yeniköy ve Tepeköy mahallelerini kapsayan çorak arazilerin bulunduğu yaklaşık dört bin dönüm alanı öncelikle değerlendirelim. Buradan alacağımız verimlere göre tekrar değerlendirme yaparız." şeklinde konuştu.