Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili adayı Dr. Tur Yıldız Biçer, meslektaşı olan Göğüs Cerrahı Op.Dr. Kamil Furtun’un görevi başında silahlı saldırı sonucu öldürülmesine tepki gösterdi.
Samsun’da Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde Op. Dr. Kamil Furtun’un silahlı saldırı sonucu öldürülmesine tepkiler sürüyor. CHP Manisa Milletvekili adayı Dr. Tur Yıldız Biçer, meslektaşının görevi başında canice öldürüldüğünü belirterek, hükümetin sağlık politikalarını eleştirdi. Biçer, “Mevcut siyasi iktidarın 13 yıllık çarpıtılmış başarı kıstaslarının en başında sağlık sisteminin görece değişiklikleri var. Özellikle sağlık sistemindeki otelcilik hizmetleri,hastane eczanelerinin kapatılması,tüm kamu hastanelerinin bir çatı altında birleştirilmesi ve genel sağlık sigortası gibi bazı hizmet alanları yaratmak hükümetin ballandırarak anlattığı kimi dönüşüm noktaları oldu. Ancak hem kapsamı daraltılmış genel sağlık sigortası hem de kamu hastanelerinin birleştirilmesi ile vatandaşın her hastaneyi kullanabilme illüzyonu ile hastane-eczane kapısından girildiği andan itibaren katkı payı adı altında vatandaşın cebine uzanan devlet eli,sağlık sisteminin dönüştürülmesi ile bildiğimiz sosyal devlet anlayışından nasıl hızla uzaklaştığımızın ve vatandaşlarımızın nitelikli, parasız ve her an erişilebilir sağlık hizmetlerinden aslında hiç de yararlanamadığının göstergeleri.
Sağlık sisteminde dönüşerek geldiğimiz noktada, birinci kademe sağlık hizmetlerinde seçmen memnun. Seçmenin çoğunluğu buna ihtiyaç duyduğu için siyasetçi memnun. Özel hastane zincirleri halinden memnun. Ama ağır hastalıklar için sağlık hizmeti vermesi gereken devlet ve üniversite hastaneleri imkân eksikliği ve vasıflı eleman kaybından dolayı dökülüyor. Nitelikli teşhis ve tedavi alması gerekenler sahipsiz kalıyor.” dedi.
Hastanelerin ticarethaneye dönüştürüldüğünü iddia eden Biçer, konuşmasına şöyle devam etti: “Sağlık alanında yaratılan dönüşüm hükümetin diğer icraatlarında da olduğu gibi rant elde etmek için halka çarpıtılarak anlatıldı. Sistemin sebep olduğu tüm aksaklıkların sorumlusu doktor olarak gösterildi. Başka hiç bir devlet kurumunda hizmet aldığın kişiyi seçme hakki yokken hekim seçme hakki getirilmesi ve bunun kamu spotlarıyla duyurulması değerlerin süratle erozyona uğradığı ülkemizde: ‘doktor sen bizim çalışanımızsın ister döveriz ister severiz’ şeklinde bir algi yaratmıştır.Sistemdeki tüm çarpıklığın faturası hekime kesilmektedir. Yaşanamaz hale gelen ülkemizde, şiddet eğilimi toplumun her katmanında acı sonuçlar doğurmaya devam etmektedir. Bugün bu çarpık sistemden dolayı genç meslektaşlarımın uzmanlık tercihleri değişmiştir. Korkarım bundan 10 yıl sonra riskli branşlarda çalışan ve özellikli cerrahileri yapan hekim bulmakta zorlanacağız. Halkı hekimine karşı kışkırtan ve düşmanlaştıran iktidar müsebbibi olduğu sağlık çalışanlarına yönelik şiddete önlem almak yerine olan biteni kenardan izlemiş olmasını kınıyorum.”
“GERÇEK FAİLLERİ BİLİYORUZ”
Biçer, “Bizler hem sevgili meslektaşımız,doktorumuz Kamil Furtun’a sıkılan kurşunun ve tüm sağlık emekçilerine uygulanmış şiddetin gerçek faillerini biliyoruz. Bu failler, sağlıkta dönüşüm adı altında halkı soyulmasına ,sağlık sisteminin her noktasını ticari alana dönüştürülmesine,tam gün yasası ile hekim ve sağlık çalışanlarının hakkının hiçe sayılmasına, sağlık çalışanlarının değersizleştirilerek sistemin tüm aksaklıklarını bu çalışanların sırtına yükleyerek onların televizyon ekranları, gazete ve tüm medya mecralarında hedef gösterilmesine çanak tutan siyasiler ve onların sağlık sistemindeki aparatı olan yöneticilerdir.
Bizler tüm bu olumsuzluklara rağmen mücadelemize devam edeceğiz .Diyoruz ki sağlık çalışanlarının çalışma koşulları AB standartları esas alınarak düzenlenene ve performans sisteminin yarattığı sorunlar çözülene, cana can katmaya çalışan doktorlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın, yaptıkları kutsal görevlerinin, ülkeyi yöneten siyasi anlayışın temsilcileri tarafından itibarsızlaştırılmasına son verilene kadar yılmayacak, korkmayacak ve sinmeyeceğiz.” diye konuştu.