Manisa’nın Demirci ilçesinin ilk kaymakamlarından ve Demirci’nin düşmana karşı verdiği mücadelede liderlik yapan Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı’nın oğlu ve torunu Demirci Kaymakamı Atila Kantay’ı ziyaret etti.
Babasının görev yaptığı tarihi mekanları görmek amacıyla Demirci ilçesine gelen Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı’nın oğlu Burhan Cahit Akıncı ve torunu İbrahim Ethem Akıncı Kaymakam Atila Kantay’ı makamında ziyaret ettiler.
Kuva-yi Milliye ve Milli Mücadelenin Örgütlenişinin 90. yılı etkinlikleri kapsamında Hükümet Konağı bahçesine yaptırılan anıtı da inceleyen Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı’nın oğlu ve torunu duygusal anlar yaşayarak günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdiler.
Ziyarette konuşan Kaymakam Atila Kantay, “İlçemizin ilk kaymakamlarından İbrahim Ethem Akıncı ve arkadaşları bu vatan için canlarını verme pahasına mücadele vermişlerdir. İbrahim Ethem’in Demircililere söylediği şu sözü hiçbir zaman unutamayız. ’Nazarınızda iki şey olacaktır. Birisi vatan, diğeri düşman. Vatanı kurtarmaktan düşmanı def etmekten başka hiçbir şey düşünmeyeceksiniz’ demiştir ve İbrahim Ethem ve arkadaşları vatanı kurtarmak düşmanı def etmek pahasına o günün yokluk ve kıtlık döneminde dağlara çıkarak bu vatan için mücadele etmişlerdi. Şuan tarihi bir mekanda tarihi bir anı yaşıyoruz aslında. İbrahim Ethem bu binada hizmet vermiştir. Demirci Kaymakamlığının 1907 yılında yapılan bu binası Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı’nın Milli Mücadele döneminde de kaymakamlık binası olarak kullanıldığı tarihi bir yapıttır. Bugün de İbrahim Ethem Akıncı’nın oğlu ve torununu ilçemize gelip babalarının eski günlerini yad etmektedirler. Sizleri ilçemizde ağırlamak bizleri son derece mutlu etmiştir.” dedi.
Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı’nın oğlu Burhan Cahit Akıncı ve torunu İbrahim Ethem Akıncı’da geçen hafta “İstiklal Harbinde Demirci Akıncıları” çalıştayına katılamadıklarından dolayı üzüntülerini dile getirdiler.
Kaymakamlık makamı ziyaretinin ardından Kaymakamlık Proje Ofisine geçen Akıncı ailesi burada Demirci Kaymakamlığı Proje Ofisinin çalışmalarını yerinde incelediler. Çalışmalar ile ilgili bilgileri aktaran Kaymakam Atila Kantay, “Demirci Akıncılarını genç nesillere tanıtmak, tarih bilinci oluşturmak ve bir milli şuur oluşturmak, o zor günlerde neler yaptıklarını anlatabilmek ve bu güzergahta verdikleri mücadeleyi bir ’Akıncılar Yolu’ bir ’Kültür Yolu’, bir ’İnanç Yolu’ haline getirerek bu mıntıkaya bir motokros yolu, trekkingciler ve onları davet edip köylerimizde ağırlamak üzere bir rota oluşturmak istiyoruz. Bunun dışında bir dizi film ve yahut da tek çekimlik bir film, ’Akıncılar’ sinema filmi üzerine çalışmamız var. Demircili değerli senarist Hakan Evrensel de bu konu için çalışmalarını sürdürüyor.” diye konuştu.
Daha sonra Demirci Akıncıları için hazırlanan projelerin slayt eşliğinde anlatılmasının ardından “Demirci Akıncıları” için hazırlanan “Drama Köprüsü” klibi izlendi. Klibi izleyen Akıncı ailesi duygusal anlar yaşayarak Kaymakam Atila Kantay ve projede emeği geçenlere teşekkür ettiler.
Babası Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı’dan dinlediği ve öğrendiği bilgileri anlatan Burhan Cahit Akıncı, zor şartlar altında kurtuluş mücadelesinin verildiğini belirtti. Akıncı, şuan hizmet veren hükümet konağının tarihi bir anlamı olduğunu dikkat çekerek bu binanın bir müze olduğu takdirde İbrahim Ethem Akıncı’ya ait eşyaları bağışlayabileceklerini kaydettiler.
Proje ofisi ziyaretinin ardından “Akıncı Yolu”nda incelemelerde bulunan Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı’nın oğlu Burhan Cahit Akıncı ve torunu İbrahim Ethem Akıncı daha sonra Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk’u makamında ziyaret edip ilçeden ayrıldılar.