Demirci Kaymakamlığı ve Demirci Belediyesi tarafından iki gün sürecek olan İstiklal Harbinde Akıncılar Çalıştayının ilk günü tamamlandı. Düzenlenen çalıştay programına ilçe dışından da çok sayıda vatandaş katılırken ilk günkü programın sonunda Demirci Akıncılarının torunlarına plaket takdim edildi.
Demirci Ticaret ve Kültür Merkezinde düzenlenen programa AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Manisa Milletvekili Hasan Ören, Demirci Kaymakamı Atila Kantay, Gördes Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Köprübaşı Kaymakamı, Abdulkadir Çelik, Manisa Büyükşehir Genel Sekreteri Halil Memiş, akademisyenler, öğrenciler, Demirci Akıncılarının yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
İstiklal Harbinde Demirci ve Gördes’de mücadeleler veren Demirci’nin ilk Kaymakamlarından İbrahim Ethem Akıncı ile Gördesli Makbule ve Halil Efe’nin düşmana karşı verdikleri mücadeleyi anlatmak üzere oluşturulan ’İstiklal Harbinde Akıncılar’ çalıştayı iki gün devam edecek.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda Demirci Akıncılarının anısına ve ilçenin tanıtımı için yaptırılan “Drama Köprüsü” tanıtım klibi de ilgiyle izlendi. “İstiklal Harbinde Akıncılar” çalıştayının açılış konuşmasını tarihten örnekler vererek anlatan Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nurettin Gülmez, Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı ve Akıncı birliklerinin tarihi destanlarını gelecek kuşaklara anlatmak ve onları yad etmek için böyle bir çalıştay programı hazırlandığını ifade etti.
Açılış konuşmasının ardından söz alan Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk da, "Kurtuluş Savaşı yıllarında Demirci’de Kaymakamlık yapan İbrahim Ethem Akıncı, günümüzü aydınlatacak yeni nesillere güzel notlar bırakmıştır. Düzenlenen bu çalıştayın amacı Kurtuluş savaşının Demirci’nin önemini verdiği mücadeleleri yeniden hatırlatmaktır. Rahmetli dedem, Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı’nın Yunanlılara karşı verdiği mücadeleleri en ince detayına kadar anlatırdı. Demirci o yıllarda yokluk ve çaresizlik içerisinde büyük mücadeleler vermiştir. Demirci Yunanın tam olarak hiç bir zaman ele geçiremediği bir yerdir. Allah o günleri bir daha yaşatmasın." dedi.
Demirci Kaymakamı Atila Kantay ise, "Dünü bilmeyen, yarını anlayamaz. Bugünü anlayamayan yarını, inşa edemez.” sözleriyle başladığı konuşmasında, “Belediye ve Kaymakamlık olarak büyük mücadeleler vermiş Demirci’nin Akıncıları anlatmak o günleri yaşatmak istedik. Vatan savunmasında düşmana karşı saldırırlarken, bir yandan da içeriden ihanet edenlere karşı mücadele verdiler. Demirci Akıncılarının Demirci’deki, Manisa’daki ve tarihteki yerleri öylesine müstesnadır ki bir filme konu edilse aylara sığdırılamaz. Demirci Akıncıları çalıştayını niye yaptık. Bu konuda fikirlerin değerlendirilmesi, oluşturulması ve kayıtlara geçirilmesidir. Kurtuluş Savaşı Akıncılar bölgesi diye adlandırılan yolun Akıncılar yolu olarak hizmete geçirilmesi. Gördesli Makbule ile Usturumculu Halil Efenin destansı aşkını ve şehadetlerini anlatan bir filmi hazırlayarak tüm Türkiye’nin izlemesidir. Uzun bir alt yapı sonucunda hazırlanan çalıştayımız da bizlere desteklerini esirgemeyen başta Belediye Başkanı Selami Selçuk, Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ’a ve tüm destek verenlere teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ ise konuşmasında, çalıştayı organize eden Demirci Kaymakamı Atila Kantay ve Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk’a teşekkür etti. Özdağ, “Milletler her zaman kültürleri ile ayakta dururlar. Türkler büyük bir millet. Orta Asya dan hep batıya göç ettik. Dünya’da 5 büyük imparatorluk kuruldu. Bizler 960’lı yıllarda Anadolu’ya geldik. Büyük mücadeleler veren bir millet olarak 1920’li yıllarda Cumhuriyet kurulurken, Ankara’da, Edirne’de yeniden dirilmek, yeniden bir vatan kurmak için direndik. Onlardan bir tanesinde burada Demirci’de İbrahim Ethem Bey’di. Ethem bey ve arkadaşları düşmana karşı direniş gösterdiler. Bizler her zaman yenilgilerimizden zafer çıkartmış bir milletiz. Bir örneği sizlere anlatmak istiyorum. 1920’li yıllarda Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Ankara’da Ulus’ta bir toplantıda bir asker Mustafa Kemal’e gelerek 48 kuruşumuz kaldı der. 48 kuruşun kaldığını öğrenen Mustafa Kemal hiç ümitsizliğe düşmez. Değerli Demircililer liderler herkesin ümitsiz olduğu anlarda ayağa kalkabilen ve insanlara ümit aşılayan insanlardır. Bir süre sonra Ankara Müftüsü Rıfat Börekçigil, Mustafa Kemal’in yaverinin yanına gelir. Ankara’da toplanan Bin lira gibi bir parayı yavere verir, bununla Kurtuluş savaşını yapsınlar dedi. Yaver, Müftüye parayı Mustafa Kemal’e kendisinin teslim etmesini ister. Müftü hayır, ben bu parayı sen ver. İnşallah Kurtuluş Savaşını kazanacağız der. Yaver koşarak Bin Lira parayı Mustafa Kemal’e teslim eder. Yaver paşaya derki, efendim kaç gündür yağsız bulgur pilavı yiyorsunuz. Yarın size bir et yemeği yapalım der. Mustafa Kemal yaverine derki, çocuk o parayı kasaya koy, yarın yine yağsız bulgur pilavı yiyeceğiz der. Türkiye Cumhuriyet Devleti büyük kahramanlar ile kuruldu. Küllerimizden bir anka kuşu gibi doğduk. Bize Kurtuluş savaşının kahramanlarını, bize bu toprakları vatanlaştıranlarını anlatan bir program hazırlayan Belediye Başkanımız ve Kaymakamımıza teşekkür ediyorum." diye konuştu.
İstiklal Harbinde Akıncılar çalıştayında Araştırmacı-Yazar Talha Uğurluel ve katılımcılar da birer konuşma yaparak, Demirci Akıncıları ile ilgili görüşlerini anlattılar. Programın ilk günkü açılış törenin sonunda ise Demirci Akıncılarının torunlarına plaket takdim edildi.
İstiklal Harbinde Akıncılar Çalıştayı programı açılışı ve ilk oturumu tamamlanırken, İstiklal Harbinde Akıncılar Çalıştayı bugün (22 Mayıs Cuma) tamamlanacak.