Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, kanatlı hayvan hastalıklarının kontrol edilmesi ve çıkma tavukların canlı olarak satışının engellenmesi amacıyla oluşturulan ’Kanatlı Veri Tabanı’ uygulamasının 1 Mayıs tarihinden itibaren TÜRKVET sisteminde uygulanmaya başlayacağını açıkladı.
Kanatlı hayvan hastalıklarının yayılmasında köy tavukçuluğunun önemli rol oynadığını söyleyen Çebi, “Köy kanatlı popülasyonunda yaşanan artışın nedenlerinden biri de vatandaşların gezen tavuğa olan ilgisidir. İlimizdeki yumurtacı tavuk işletmelerinde, çıkma tavukların satışının yapılması yasak olup, sadece kesimhaneye sevkine müsaade edilmektedir. Kanatlı sektöründe ise kanatlı hayvanları kontrol ve denetim altına alarak hem bilgi sahibi olunması hem de hastalıkların yayılmasında daha etkin mücadele edilmesi kolaylaşacaktır.” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan TÜRKVET sisteminde Kanatlı Veri Tabanı uygulaması ile kanatlı hayvan ve damızlık yumurta hareketlerinin takibinin de yapılacağını söyleyen Çebi, “Bu veri tabanında söz konusu uygulama ilk olarak damızlık kanatlı işletmelerine hayvan girişi yapılarak başlayacaktır. Buralarda üretilen yumurtaların kuluçkahaneye sevki, kuluçkahanelerde bu yumurtalardan çıkan civcivlerin kümeslere sevki ve bu kümeslerde yetiştirilen hayvanların da (broiler ya da yumurtacı) kesimhanelere sevki “Kanatlı Veri Tabanı Uygulaması” ile yapılacaktır. Kesimhanelerde görevli resmi veya yetkilendirilmiş veteriner hekimler ise gelen sürülerin sistem üzerinden kesimini gerçekleştirecektir” diye konuştu.
Çebi, 1 Mayıs tarihinden itibaren başlayacak olan uygulamanın sektör temsilcileri ile İl ve İlçe Müdürlüğü personeli tarafından kullanılacağını belirterek, “İl içi kanatlı ve yumurta hareketlerini sektör temsilcileri, il dışı kanatlı ve yumurta hareketlerini ise Veteriner Sağlık Raporu düzenlendikten sonra resmi veteriner hekimler yapacaktır. Belirtilen tarihten itibaren, damızlık kanatlı işletmelerinde bulunan hayvanların girişi yapılarak, bu işletmelerden çıkan yumurtaların kuluçkahanelere sevki başlatılacaktır. Bu süreç içerisinde İl ve İlçe Müdürlüklerinde görev alan teknik personellerimiz gerekli her türlü desteği sağlayacaklardır” dedi.