Manisa İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ayşin Kibrit, kütüphanenin 36 bin 322 üyesiyle Türkiye’deki il halk kütüphaneleri arasında birinci sırada olduğunu söyledi.
Manisa İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ayşin Kibrit, Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdürlüğü İstatistik Şubesi’nin 2014 yılı verileri hakkında bilgi verdi.
Yıl sonu verilerine göre kütüphanede 53 bin 535 adet kitap olduğunu belirten Ayşin Kibrit, “Mevcut kitapların tamamı otomasyon sistemine kayıt edilmiştir. İnternet aracılığıyla evinizden, iş yerinizden hatta kütüphanemizdeki tarama bilgisayarlarından katalog taramasını kolaylıkla yapabilirsiniz. 2014 yılsonu istatistiklerine göre kütüphanemizden yararlanan toplam okuyucu sayısı 256 bin 11 kişidir. Yine kütüphanemizden ödünç verilen materyal sayısı 127 bin 223’tür. Kütüphanemize 2014 yılsonu itibariyle üye sayısı 36 bin 322 kişidir. Bakanlığın Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdürlüğü İstatistik Şubesi’nden alınan bilgilere göre, kütüphanemiz, 2014 yılı içinde toplam kütüphane hizmetlerinden yararlanan kullanıcı sayısı sıralamasında 81 il içerisinden 9., ödünç verilen materyal sıralamaları arasında 4., kayıtlı üye sayısı bakımından ise 1. sırada yer almaktadır. Kütüphane idarecisi olarak 81 İl Halk Kütüphanesi istatistik sıralamalarında üst sıralarda olmaktan dolayı sevinç duyuyorum.” dedi.
YAŞAM BOYU ÖĞRENME PROJESİ
Yaşam Boyu Öğrenme Projesi’nden bahseden Kibrit, “Yetişkinlerin yaşam boyu öğrenme sürecinde Bakanlığımız Yayınlar Genel Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi ve 78 halk kütüphanesi iş birliğine dayanan vatandaşların internete dayalı hizmetlerden daha iyi yararlanabilmesi için bilgisayar ve internet kullanma becerilerini arttırmaya yönelik bir projedir. 2014 Haziran ayından itibaren 7 ayrı gruba kütüphanemizde bilgisayar ve internet kullanım eğitimi verilmiştir. Bu eğitimlerde yetişkin bireylerin temel bilgisayar kullanım ve uygulamalarının yanında e- posta alınması, E- devlet’ten şifre ve randevu alınması, kişinin uzaktaki yakınları ile görüntülü konuşabilmesi gibi eğitimler verilmiştir. Çalışmalarımız hala devam etmektedir. En önemlisi internet ve bilgisayar ile yeni tanışan yetişkinlere güvenli internet konusunda da bilgilendirme yapılmaktadır. Görüldüğü gibi halk kütüphaneleri yaşam boyu bireylerin hayatını kolaylaştırmakta ve kendi kendine öğrenme de önemli bir konuma sahiptir. Kütüphanemizde bu proje içerinde yer almıştır” diye konuştu.