Hazineye ait taşınmazların ekonomiye kazandırılmasına devam ediliyor. Manisa’da kamuoyunda 2/B arazisi olarak bilinen orman vasfını yitirmiş Hazine’ye ait taşınmazlardan 2 bin 435 tanesinin satışının gerçekleştirildiği bildirildi.
Manisa Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü tarafından yazılı olarak Manisa’daki 2/B satışları, tarım arazilerinin satışları ve tarım arazilerinin kiraya verilmesi konusunda bilgilendirmede bulunuldu.
2/B KAPSAMINDAKİ SATIŞLAR
Milli Emlak Müdürlüğünden yapılan açıklamada, kamuoyunda 2/B olarak bilinen orman dışına çıkarılan hazineye ait taşınmazların kullanıcılarına satışını öngören 6292 sayılı kanun uyarınca Manisa genelinde 2/B kapsamında olan 2 bin 435 adet satışın gerçekleştirildiği açıklandı.
TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI
Aynı kanunun 12. maddesiyle müracaat süresi, 27 Nisan 2015 tarihinde sona eren tarım arazilerinin kullanıcılarına, kiracılarına ve hissedarlarına satışa kapsamında il genelinde bin 656 adet satın alma talebi alındığı ve satış işlemleri için Maliye Bakanlığının talimatlarının beklendiği bildirildi.
TARIM ARAZİLERİNİN KİRALANMASI
Manisa Milli Emlak Müdürlüğünden yapılan açıklamada tarım arazilerinin kiraya verilmesi konusunda ise şu açıklama yapıldı:
“Hazine taşınmazlarının idaresi hakkındaki yönetmeliğin tarım arazilerinin kullanıcılarına kiraya verilmesi başlıklı geçici 7’nci maddesinde yer alan; ‘Gerçek veya tüzel kişiler tarafından izinsiz olarak tarımsal amaçla kullanılan Hazineye ait tarım arazileri, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl içerisinde talep edilmesi halinde, Kanunun 51 inci maddesinin (g) bendi uyarınca pazarlık usulü ile fiili kullanıcılarına on yıla kadar kiraya verilebilir.’ hükmü gereğince tarımsal amaçlı yapılacak kiralamalarda taşınmazın tahmin edilen bedeli taşınmazın satışına ait rayiç bedelinin yüzde 1,5’dir. Taşınmazın yıllık kira bedeli, herhangi bir parasal sınıra tabi olmaksızın en az dörtte biri peşin ödenmek şartıyla en fazla bir yıl içinde faizsiz olarak 4 eşit taksitle ödeme imkanı tanınmıştır. 11 Eylül 2014 tarihinden önce tarımsal amaçlı izinsiz olarak kullanılan hazineye ait tarım arazilerinin fiilen tarımsal amaçlı kullanılıyor olması ve bunun tespitinin bu taşınmazların kadastro ve tapulama tutanağı, tespit tutanağı, ecrimisil ihbarnamesi, ecrimisil tahsilat makbuzu, mahkeme kararları, tahliyeye ilişkin yazışmaların herhangi biri ile belgelendirilmesi durumunda kullanıcılar başvuruda bulunabileceklerdir. Hazineye ait tarım arazilerinin izinsiz olarak tarımsal amaçla fiilen kullananlara da 2886 sayılı Devlet İhale Kanunun 51’inci maddesinin g bendi uyarınca pazarlık usulü ile on yıla kadar doğrudan kiraya verilebilecektir. Anılan yönetmelik hükümlerinden yararlanmak isteyen hak sahibi vatandaşlarımızın 10 Eylül 2017 tarihine kadar Manisa Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğüne, ilçelerde ise Mal Müdürlüğü Milli Emlak Servislerine dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir.”