Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, 2015 yılı Ocak ayı itibariyle meydana gelen don, kar yağışı, rüzgar, soğuk, fırtına, hortum ve aşırı yağışlarla oluşan doğal afetlerin hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.
Son olarak Mart ve Nisan aylarında meydana gelen don olaylarından dolayı oluşan zararların tespit çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Çebi, “Salihli, Gölmarmara, Sarıgöl, Akhisar, Alaşehir, Saruhanlı, Turgutlu, Ahmetli, Şehzadeler ve Yunus Emre İlçelerinde don olaylarından zarar gören alanlarda yüzde 2 ile yüzde 80 arasında değişen oranlarda hasar tespit edilmiştir. İl ve İlçe Müdürlüklerinde görev yapan tarım danışmanlarımız ve konu uzmanlarımız gelen müracaatlar dahilinde saha çalışmalarına devam etmektedir. TARSİM Eksperleri tarafından yapılan hasar tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra tarım sigortası yaptırmış olan üreticilerimizin zararları TARSİM tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca herhangi bir doğal afetten dolayı mağdur olan ve tarımsal kredi kullanan üreticilerimizin borçları 10 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile bir yıl süre ile ertelenecektir” dedi.
ZARAR DAHA ÇOK BAĞLARDA
Yaşanan don olaylarında zararın daha çok bağlarda oluştuğunu ifade eden Çebi, “Kiraz, erik, ceviz, armut ve şeftali ağaçları ile çilek bahçelerinde de hasar meydana gelmiştir. Son iki ayda don olaylarından dolayı yaklaşık 240 bin dekar bağ alanında ve 19 bin dekar da diğer ürünlerde değişen oranlarda zarar tespit edilmiştir. Mevsimsel geçişlerde meydana gelen doğal afetlerde özellikle de don olaylarında bu tür olayların yaşanması doğaldır. Fakat bizim için burada önemli olan çiftçilerimizin gerekli zamanlarda önlem alabilmesidir. İl Müdürlüğü olarak düzenlemiş olduğumuz toplantılarda üreticilerimizi her türlü konuda uyarıyoruz. Özellikle don, dolu, fırtına gibi zarar yaratan doğal afetlerden korunmanın birçok yolu var. Bakanlığımızın da destekleme kapsamına aldığı projeler ile üreticilerimizin olası afetlerden ürünlerini en az zararla kurtarması mümkündür” şeklinde konuştu.
İl genelinde 2015 yılında 4 aylık süreçte yaşanan doğal afetler sonucu zarara uğrayan yerlerde hasar tespit çalışmalarının bazı ilçelerde halen devam ettiğini vurgulayan Çebi, “2015 yılında, kar yağışı, rüzgar, soğuk, fırtına ve don olaylarında 14 ilçemizde, 545 bin dekar alanda hasar tespit edilmiştir. Bu afetlerden dolayı zarar gören bağ, kiraz, erik, şeftali, ceviz, armut, zeytin ve çilek alanları ile marul, domates seraları ve 9 bin tavuk, 25 büyük baş hayvan sahibi toplam 25 bin 409 çiftçimizin çoğunun hasar tespit çalışmaları tamamlanmış olup, kalan üreticilerimizin de hasarları ivedilikle tespit edilmektedir. Çalışmalar en kısa sürede bitirilecektir” dedi.
Çebi, yaşanılan bu afetlerde ortaya çıkan en önemli hususun Tarım Sigortası yaptırmak olduğuna da değinerek şunları söyledi:
“Üzerini ısrarla vurguladığımız nokta, üreticilerimiz tarafından yaptırılacak tarım sigortalarıdır. Afetin ne zaman ve nasıl geleceğini bizler bilemeyiz fakat önlemimizi alabiliriz. Tüm üreticilerimize hasardan dolayı geçmiş olsun diyor, ürünlerinin bol kazançlarının bereketli olmasını temenni ediyorum.”