Türkiye ve Manisa ile ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla Ruanda Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ceaser Kayizari, Doğu Bölgesi Valisi Odette Uwmariya ve çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işadamlarıyla birlikte Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ı ziyaret etti.
Büyükelçisi Ceaser Kayizari 4 Aralık 2014 tarihinde Ticaret Ataşesi Vivian Kayitesi, Güney Afrika Fahri Konsolosu Tamer Taşkın ile birlikte Manisa’ya gelerek Vali Erdoğan Bektaş’ı makamında ziyaret etmiş ardından ilde çeşitli temaslarda bulunmuşlardı.
Büyükelçi Kayizari ve Doğu Bölgesi Valisi Odette Uwmariya Vali Bektaş’ı ziyaretleri sırasında Manisalı işadamlarıyla inşaat, tarım ve turizm sektöründe işbirliği yapmak istediklerini, Türk işadamlarının da Ruanda’da yatırım yapmalarını arzuladıklarını söylediler.
Vali Bektaş ziyaretle ilgili verdiği bilgide Ruanda Büyükelçisi Caesar Kayizari’nin geçtiğimiz günlerde Manisa’ya yaptığı ziyareti hatırlatarak, “O zaman karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi konusu görüşülmüştü. Bugün yeniden randevu istediler, bu sefer Ruanda’nın doğu ili Valisi ve bir kısım işadamları ile beraber geldiler. Anlaşılan o ziyaretteki görüşmeleri ciddiye almışlar bir program yapmışlar işadamlarını toparlamışlar, hem bizi ziyarete geldiler, hem de Organize Sanayi Bölgemizde görüşmelerde bulundular. Doğrusu Manisa hakkında oldukça olumlu şeyler düşünüyorlar. Öncelikle kurumsal işbirliği arzu ediyorlar. Ruanda’nın planlanması, Ruanda’daki gelişmelerin planlanması, hayatın planlanması, kurumların planlanması hakkında bir işbirliği talepleri var. Bu konuda onlara adres olarak Dışişleri Bakanlığımızı gösterdik. Ekonomik işlerde de inşaat sektöründe, tarım sektöründe ve turizm sektöründe işbirliği arayışındalar. Ruanda’ya her gün Türkiye’den bir uçak var. Belli bir diyalog başlamış durumda. Bizim işadamlarımızla da karşılıklı görüşmelerde bulunuyorlar. Bize önerdikleri bir mutabakat zaptı var, onu Dışişleri Bakanlığımıza soracağız. Onlar olumlu görüş verirlerse belki imzalayacağız ve işbirliğini geliştirmek için ne gerekiyorsa yapacağız. İyi bir görüşme oldu. Doğrusu Manisa’nın dışardan nasıl göründüğü konusunda bize bir fikir verdiler. Mutlu olduk gerçekten ülkemizin ciddi imkanları var. Birçok şeyi, onların henüz başında oldukları birçok şeyi başarmışız. Türkiye’nin temel politikası da hep başkalarına yardımcı olmak üzerinedir, yardımcı olabilirsek ne mutlu” dedi.
Konuşmaları ardından konuk heyet Vali Bektaş’a barışın temsilcisi mızrak ve savunmanın temsilcisi kalkan figürlü tablo ile içinde yöresel kahve bulunan barış kutusu hediye etti. Vali Bektaş da konuk heyete fincan takımı ile çini tablo takdim etti.