On beş yıl kota nedeniyle üretimi yapılmayan ancak son yıllarda yeniden çiftçilerin gözde tarım ürünleri arasındaki yerini alan tütün ekimi çalışmalarına başlandı.
Selendili tütün üreticileri, ekim sezonunun başlamasıyla yoğun bir döneme girdi. Hava şartlarının müsait olması üzerine 7’den 70’e tüm üreticileri tarlalarında hummalı bir çalışma başlattı. Geçen yıla göre düşüş yaşayan tütün üretimi yine de Selendi çiftçisinin vazgeçilmezi oldu. Yaklaşık 2 bin çiftçi 40 bin dekar araziye bu yıl tütün ekimi yapacak.
Konuyla ilgili açıklama yapan Selendi Ziraat Odası Başkanı Servet Akyıldız, "Tütünün en kalitelisi Selendi’de yetişiyor. İlçemiz ekonomisinin en önemli kalemleri arasında yer alan tütün üretimi, bu yıl geçen yıla göre az olsa da yine çiftçimizin gözde tarım ürünü olacak. Tütün yetiştirmek bir sanattır. Şimdiden telaşı başladı. Tütün fidelerinin yetişmesinin ardından, tarlalarda dikim işlemi de başladı. Bölge olarak tütüne elverişli topraklara sahibiz. Türkiye’de en kaliteli tütün Selendi İlçesi ve yöresindeki kırsal arazilerde yetişiyor. Tütün çok meşakkatli bir iş." diye konuştu.
Akyıldız, "Tütün tek yıllık gelir olmasına rağmen çiftçilerimiz avans alarak geçimini sağlamakta. Oysa tütüne alternatif ürün olarak meyvecilikte son yıllarda revaçta ancak tütünün parası toplu geldiğinden üretici vazgeçemiyor. Oysa şimdilerde turşuluk için kornişon salatalık alternatif ürün olabilecek ancak vatandaşlarımız bilgilendirilmediğinden yapmıyor. Oysa çiftçilerimiz bu konuda bilgilendirilmeli. Biz Ziraat Odası olarak bu ürünü tanıtacağız. Halkımızı bilgilendireceğiz. Bu ürün için Tarım Bakanlığının daha fazla destek vermesi gerekiyor." dedi.
Tütün üreticisi 4 çocuk babası 48 yaşındaki Çetin Kanyılmaz ise, "Kızlarımızın çeyizi, yetişkinlerimizin düğünü, soframızın aşı tütüne bağlı onun için gelir kaynağımız tütün. İnşallah bol ve bereketli bir yıl olur." diye konuştu.