Sarıgöllü genç üzüm üreticisi Mesut Akbaş 3 yıldır ’Dolu tül’ adı verilen esnek naylonlarla üzüm bağlarını doluya karşı koruyor. Akbaş, dolu savar sistemle 3 yıldır üzüm bağını dolunun yıkıcı etkisinden koruduğunu söyledi.
Üzüm bağını üç yıldır ’Dolu savar’ adını verdiği sistemle örten 38 yaşındaki üzüm üreticisi Mesut Akbaş, meydana gelen dolu olaylarında üzüm bağının hiçbir zarar görmediğini belirterek, "Üzümcünün tek korkusu dolu olayıdır. Üç yıl önce, Adana’da yapılmakta olan dolu tül fabrikasına giderek 2 metre 30 Santim genişliğinde, 500 metre uzunluğunda dolu tül adı verilen plastik ve esnek olan dolu geçirmeyen naylonlardan getirdim. Geçen yıl tüm üzüm bağlarımın sıralarının üzerine 2 metrelik demirlerle yükselttim. Tellerini çektim. Getirdiğim dolu tülü de üzerine serdim aralarını da çuval diker gibi çuvaldızla bir birine ekledim. 17 dekarlık üzüm bağımın tamamını dolu savar adını verdiğim sistemle örtü altına aldım." dedi.
Kurduğu dolu savar sisteminin yedi yıl ömrü olduğunu belirten Akbaş, "Dolu savar adını verdiğim dolu koruyucunun kullanım süresi yedi yıl. Bu nedenle her yıl toplayıp, tekrar örtmek maddi külfet getirmekte. Ben, yaz ve kış üzüm bağımın üzerinden örtüleri kaldırmayacağım. Dolu savar adını verdiğim sistem sadece doluya karşı değil, aynı zamanda kırağı zararına da önlemektedir." şeklinde konuştu.
Akbaş, sadece hasat sonunda yada bahar aylarında meydana gelen rüzgar nedeniyle dolu tülün gevşediğini belirterek, birkaç işçi ile tül örtünün yeniden gerilmesini sağladığını da sözlerine ekledi.