Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bir düğün salonunda Engelliler Haftası nedeni ile bir program düzenlendi.
Düzenlenen programda 26 engelliye Kızıltepe Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından tekerlekli sandalye verilirken, engelli Fevziye Aydemir ve Hekim Aydemir isimli evli çifte ev yardımı olarak 26 bin lira para verildi. Programa katılan AK Parti Mardin milletvekili adayı Orhan Miroğlu ise engellilere 10 adet tablet bilgisayar sözü verdi. Programa Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, Ak Parti Mardin milletvekili adayı Orhan Miroğlu, Ak Parti İl Başkanı Bahattin Uncu, engelliler ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış konuşmasını yapan Engelliler Derneği Başkanı Türkan Yılmaz, amaçlarının yardımlaşma olduğunu, kaymakamın, emniyetin kendilerine destek olduğunu belirterek, engel çıkarılmadığı sürece engelli olmadıklarını söyledi.
Programda bir konuşma yapan Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, 10 - 16 Mayıs tarihlerinde Engelliler Haftası’nın kutlandığını söyledi. Kaymakam Ermiş, "Maalesef günümüzde toplumsal sorunlara olan ilgisizlik dünyadaki ilgisizlik bu tür günlerin sayısını artırıyor. Normalde 365 gün hatırlanması gereken değerler unutulduğu için maalesef senenin bir gününde hatırlansın diye bu günleri düzenliyoruz. Aslında bizim kültürümüz bu değil ama bütün dünyada kutlandığı için biz de kutluyoruz. Bu hafta ve günleri mevcut sorunları konuşmak ve tartışmak daha çok yardımcı olabilmek adına bir fırsat olarak değerlendiriyoruz” dedi.
Daha sonra sahneye gelen 3 Suriyeli vatandaşın Türkçe, Kürtçe ve Arapça şiir anlatımı eşliğinde Suriye’de yaşadıkları dramı anlatması salondakilere duygulu anlar yaşattı. Şiir okuyan Suriyeliler, Suriye’de yaşanan iç savaş nedeni ile Türkiye’ye sığındıklarını orada yakınlarını, annelerini kaybettiklerini ve kendi ülkelerinde okullarını, anılarını, kardeşlerini, arkadaşlarını, çiçeklerini, vatanlarını bıraktıklarını ifade etti.
Suriyeli Ahmet Ebu Hemde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde düzenlenen kurslar sayesinde Türkçe öğrendiğini söyledi. Hemde, "Kaymakam ve hocalarıma teşekkür ediyorum. 2012 yılında Suriye’de evlerine füze düştü, annem ve kız kardeşim öldü. Benim bir ayağım kesildi, şimdi protez ayak ile yürüyorum“ diye konuştu.
Suriyeli Gülistan Şeho ise Suriye’den geldiğini ve Kızıltepe ilçesinde Türkçe ile birlikte okuma yazma da öğrendiğini söyledi.