Başbakan Ahmet Davuroğlu’nun Mardin’e gelmesi nedeniyle ertelenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programı Kızıltepe Kaymakamlığı tarafından bugün yapıldı.
Bir alışveriş merkezinde düzenlenen programda konuşan Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, Pazar günü yapacakları programı Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun gelmesi nedeniyle ertelemek zorunda kaldıklarını söyledi. Kaymakam Ermiş, "Yıllar önce Amerika’nın New York kentinde çalışan kadınların çalışma şartlarını zorluğu çalışmaları ve aldığı ücretler nedeniyle buna karşı göstermiş olduğu direniş sonucunda 118 kadın hayatını kaybetti. O yüzden 8 Mart Dünya’da Kadınlar Günü olarak kutlanıyor. Tabi 8 Mart’ı sadece kadınları hatırlamak olarak düşünmemek lazım demek ki kadınlar ile ilgili sorunlar devam ediyor ki bütün dünyada kadınlar günü olarak kutlanmaya devam ediyor. Kadına karşı şiddet, toplumsal şiddet, aile içi şiddetin önüne geçilmesi için bir şeylerin değişmesi lazım. Çünkü bu mesele kadın erkek meselesi değil bir insanlık meselesidir" dedi.
SURİYELİ KIZ HİKAYESİ İLE YÜREKLERİ DAĞLADI
Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle yaklaşık 3 yıl önce Kızıltepe’ye yerleşen Suriyeli Firdevs Agla adlı genç kız, "Şam’da öğrenciydim. Üniversitede inşaat mühendisliği fakültesinde 3. sınıfta okuyordum. Babam avukattı 3 yıl önce Ramazan ayında savaşta hamile annem ve kız kardeşim oradaydı kardeşimin ayağı kesildi bu kardeşim öğrenciydi hukuk fakültesindeydi. Suriye’den çıkmaya karar verdik ve Türkiye’ye gelmek istedik. İlk olarak Türkçe öğrenmek istedik. Hiç Türkçe bilmiyordum. Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi’ne gittim bana yardım ettiler Türkçe’yi bana öğrettiler okuma ve yazma bana öğrettiler ben çok memnun oldum. Babam şimdi terzilik yapıyor çünkü avukatlığı burada yapamıyor. Ben ve kardeşim üniversiteye gitmedik benim hedefim Türkiye’de eczacılık kazanmak. Suriye’deki üniversite öğrencilerinin Türkiye’deki üniversitede devam etmesi için bir yol istiyorum. Lütfen yardım edin üniversite işi ve kardeşimin ayağı konusunda biz Suriyeliyiz vatanımızdan çıktık. Her şeyi bıraktık arkadaşlarımı evimizi, üniversiteyi ve akrabalarımı bıraktım. Daha iyi bir hayat için huzur aramak için çürük iş için değil şimdi biz Suriyeliyiz, biz muhacir olduk ve siz ensar oldunuz. Yarabbi beni açlık ve korku ile imtihan etme şimdi biz Suriyeliyiz Allah kimseyi böyle imtihan etmesin bu hikayem her Suriyelinin hikayesidir" diye konuştu.
Konuşmalardan sonra 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kurslarda eğitim gören kadınlara başarı belgesi ve çeşitli ödüller verildi.