Mersin’in Silifke ilçesinde bu yıl 20-26 Mayıs tarihleri arasında 42.’si “Göksu Yılı” olarak kutlanacak olan Uluslararası Silifke Kültür Haftası düzenlenen törenle başladı.
Atatürk Anıtı’nda yapılan törende, kültür haftası çelenginin sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.
Belediye Başkanı Mustafa Turgut törende, göreve geldikleri günden itibaren hizmetlerinin başlangıç ve odak noktası olarak Göksu’yu seçtiğini belirterek, “Göksu Deltası,15.000 hektar alana sahip olup, dünya çapında sulak alanların korunması için, 1971 yılında Ramsar’da imzalanan sözleşmeyle koruma altına alınmıştır. Deltada bu güne kadar 332 kuş türü tespit edilmiştir. Bu Türkiye’deki sulak alanlar arasında en büyük sayıdır. Ben de hemşehrilerimin teveccühleriyle belediye başkanı seçildikten sonra, hizmetlerimin başlangıç ve odak noktası olarak Göksu’yu seçtim. Önce ırmak kenarındaki ot ve çalıları temizletip, ırmağın ortaya çıkmasını, görünür hale gelmesini sağladık. Sonra 3 köprü arasında kalan, 2 taraflı yaklaşık 2,5 km. güzergâhın ışıklandırma çalışmalarına başladık. Aile çay bahçesi ve Göksu Otel çevresindeki alanda düzenleme çalışması yaptık ve bu güzel meydanı festivalimize yetiştirmeyi başardık. Artık konser alanı olarak yolun bulunduğu yeri değil, bu meydanı kullanacağız” dedi.
Silifke Belediyesi olarak 4. köprünün yapımının kendilerine nasip olacağını belirten Mustafa Turgut, “DSİ’nin ırmak içindeki temizlik çalışmaları sırasında yaklaşık 2000 yıllık bir geçmişi olan ve Romalılar zamanında yapılmış olan Taş Köprünün ayaklarının zayıfladığı tespit edilmiştir. Ayakların güçlendirilmesini ve aynı zamanda köprünün restorasyonunu Karayolları Müdürlüğü üstlendi. Biz de belediye olarak tarihi köprünün hemen yanında yer alan değirmenin yapımına talip olduk. Ayrıca taş köprünün araç trafiğine kapanmasından sonra Göksu üzerinde ihtiyaç olan 4.köprünün yapımı da inşallah Silifke Belediyesi olarak bize nasip olacak. Bizim hayalimiz olan bir büyük Göksu Projemiz var. İçinde teknelerin dolaştığı, kıyısında sosyal alanların yer alacağı projenin fizibilite ihalesini 2 ay kadar önce gerçekleştirdik. Bu fizibilite çalışmalarının yaklaşık 1-1,5 ay sonra sonuçlandırılmasının ardından, sıra önce proje ihalesine sonra da yapım ihalesine gelecek. Birkaç yıl içinde bu büyük projeyi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Yaklaşık 3000 yıllık tarihe ve eşsiz güzelliklere sahip olan Silifke’mize görev sürem boyunca en iyi hizmetleri sunmak, benim ve mesai arkadaşlarım için en büyük onur ve gurur olacaktır. Kültür Haftamızın hayırlı uğurlu olmasını diler, hepinize en içten sevgi ve saygılarımı sunarım” dedi.
Kaymakam Cinbir, yaptığı konuşmada, Silifke’nin, tarihi ve doğal zenginliklerini barındıran Akdeniz’in incisi olduğunu söyledi.
Silifke’nin birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığını, tarihi, doğası ve havasıyla Türkiye coğrafyasının en güzel yerlerinden birisi olduğunu ifade eden Cinbir, "Kültürel değerleri gelecek kuşaklara taşımayı hedefliyoruz. Kültür Haftası, bölgenin zengin kültürünün unutulmaması, paylaşılması ve tanıtılmasını sağlayacak. Bu hafta hem halkımızın hem de konuklarımızın eğlenmesi, stres atması ve kültürlerimizin gelişmesi için iyi bir fırsat" dedi.
Silifke’nin Türkiye ve dünyaya tanıtımında kültür haftasının çok önemli rol aldığını ifade eden Cinbir, “42 yıldır kutlanan bu festivaller sayesinde Silifke adını Türkiye’ye olduğu gibi dünyaya da duyurdu. Silifke halkı geçmişine sahip çıkarak bu değerlerini korumuştur. Silifke, Akdeniz’in incisi olan ovasıyla, deniziyle, sahiliyle, tarihi ve turistik eserleriyle zengin bir tarihi dokuya sahip cennet bir köşedir. Silifke’mizin tanıtılması sevgi ve barışın kardeşliğin kökleşmesi daha nice festivallerde sağlık mutluluk içinde bir araya gelmesi temennisiyle hepinize en içten saygılar sunarım" dedi.
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ve Aytuğ Atıcı ise yaptıkları konuşmalarda “Müzik ve folklor festivali olmaktan çıkıp hepsini kapsayan bir isim bulunmuş ve kültür olarak isimlendirilmiş olmasına oldukça mutlu olduk. Silifke’de Festivalin huzur içinde geçmesini diliyoruz” dediler.
AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt ise “Silifke Festivalinin tüm Silifkelilere ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Kültür Haftası kurdelesi kesildi. Yaş kütüğüne bröve çakıldı. Daha sonra Kültür Haftası açılışı okulların gösterileri, Yabancı Halk Oyunları ekiplerinin gösterileri ve kortej ile tören son buldu.