Mustafa Kemal Atatürk’ün Mersin’e gelişinin 92. yıldönümü, coşkuyla kutlandı. Mersin Valisi Özdemir Çakacak, tren garında Atatürk’ün Mersin’e gelişini temsilen gazileri taşıyan treni karşılayarak, gazilerden Türk Bayrağı’nı öperek teslim aldı.
Atatürk’ün Mersin’e gelişinin 92. yıldönümü, düzenlenen törenlerle kutlandı. Atatürk’ün Mersin’e ilk geliş tarihi olan 17 Mart 1923 dolayısıyla ilk tören tren garında gerçekleştirildi. Sabah saat 08.30’da gerçekleştirilen törene Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atille Demirhan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Kerim Tufan, protokol üyeleri ile öğrenciler katıldı.
Buradaki törende temsili treni karşılayan Vali Çakacak, trenden inen Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Cındız’ın öperek uzattığı Türk Bayrağı’nı öperek teslim aldı. Halk oyunları ekibinin gösterisinin ardından Çakacak ve törene katılanlar, bando eşliğinde İnönü Bulvarı’nı takiben Cumhuriyet Meydanı’na yürüdüler. Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasıyla devam eden kutlamalarda, öğrenciler Atatürk ve Mersin temalı şiirler okudu.
“MERSİN’E SAHİP ÇIKMAYA KARARLIYIZ”
Törende bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Kerim Tufan, Türkiye’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, Mersin’e ilk geldiği tarih olan 17 Mart 1923’ten bugüne 92 yıl geçtiğini anımsattı. Atatürk’ün, bu tarihten sonra 6 defa daha Mersin’e geldiğini, ancak ilk geldiği tarih olan 17 Mart’ın ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Tufan, Atatürk’ün, bu tarihte Mersin’de Millet Bahçesi’nde yaptığı konuşmada, "Mersinliler, memleketiniz Türkiye’nin çok mühim bir yerinde bulunuyor ve önemli bir ticaret noktasıdır. Memleketiniz, bütün dünya ile Türkiye’nin irtibatı noktasının en mühim bir yeridir. Sizlere son sözüm şudur ki, bu memleketin hakiki sahibi olunuz" sözlerini aktardı. Tufan, “Mustafa Kemal Atatürk’ün kentimizi ilk ziyaret edişinin 92. yılını büyük bir heyecan içinde kutlarken, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz başta olmak üzere hepimiz, görev başında bulunduğumuz konum itibari ile O’nun vasiyetini yerine getirmeye ve hayata geçireceğimiz projelerle Mersin’e sahip çıkmaya kararlıyız. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyoruz” dedi.
Tufan’ın konuşmasının ardından halk oyunları gösterileriyle devam eden tören, atletizm yarışmalarında derece giren öğrencilere Vali Çakacak, Tuğamiral Demirhan ve Başkan Vekili Tufan tarafından madalyalarının takılmasıyla sona erdi.
“ALDIĞIMIZ BAYRAĞI DAHA YUKARILARA TAŞIYACAĞIZ”
Tören bitiminde basın mensuplarına günün anlamına ilişkin açıklama yapan Vali Çakacak, Atatürk’ün 1919’da Samsun’dan kurtuluş meşalesinin yakmasının ardından Anadolu’nun çeşitli kentlerinde toplantılar düzenleyerek, ziyaretlerde bulunduğunu söyledi. Atatürk’ün, cumhuriyetin kuruluşundan sonra da gerçekleştirdiği bu ziyaretlerde önem verdiği şehirlerden birinin de defalarca ziyaret ettiği Mersin olduğunun altını çizen Çakacak, “17 Mart 1923 yılında Atatürk Mersin’e yaptığı ziyarette, Mersinlilerle beraber oldu, Mersinlilere hitap etti ve hepimizin bildiği gibi, Mersinlilere Atatürk’ümüzün bir öğüdü var. ‘Bu ülkeye sahip çıkalım, kıymetini bilelim. Bu ülkeye sahip çıkmak için de çok çalışalım. Mersinliler Mersin’e sahip çıkınız’ dedi. Mersin’e sahip çıkmak, ülkeye sahip çıkmak çok çalışmakla olur. Aldığımız bayrağı daha yukarılara çıkarırsak Atatürk’ün bu öğüdünü yerine getirmiş oluruz. Bizler de Mersin’de Mersin Valiliği olarak Mersin’in bütün dinamikleriyle birlikte birlik, beraberlik içerisinde aldığımız bayrağı daha yukarılara taşımanın gayreti içerisinde olacağız. Birlik, beraberliğe her zaman ihtiyacımız var. Çünkü birlik, beraberliğimizin, kardeşliğimizin, inancımızın neleri başarabildiğini bütün dünya Çanakkale’de gördü. Yarın 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. yılını kutlayacağız. Onun için birlik, beraberlik içerisinde biz aldığımız bayrağı daha yukarılara çıkaracağız. Bu güzel günü kutluyorum” diye konuştu.