Akdeniz Belediyesi, ’Temiz Çevre Temiz Akdeniz’ projesiyle, çocuklara çevre bilincini aşılayacak.
Akdeniz Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, ilkokul öğrencilerine temizlik ve çevre bilincinin aşılanmasıyla ilgili yeni bir proje başlattı. Ödüllü yarışmaların ve okul sunumlarının yer aldığı projede çocuklar, ’Kutiko’ adlı konuşan çöp kutusu karakteri ile bilgilerini pekiştirecekler. Temizlik işleri yüklenici firması işbirliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında, öğrencilerde temizlik bilincinin oluşturulması amacıyla pilot olarak seçilen ilkokullarda slayt ve animasyon gösterilerinin de yer aldığı interaktif sunumlar verilmeye başlandı.
İlk olarak Gazipaşa, Kayatepe ve Üç Ocak ilkokullarında verilen sunumda, insanların çeşitli faaliyetleri sonucunda doğanın elemanları olan hava, su ve toprağın olumsuz etkilendiği, tüm canlıların da zarar görmesinin çevre sorunlarını ortaya çıkardığına vurgu yapıldı. Havaya, suya ve toprağa bırakılan atıkların doğanın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini bozduğu belirtilen sunumda, çevre sorunlarının hava kirleticilerden, katı atıklardan, atık sulardan, gürültü ve görüntü kirliliği ile çarpık yapılaşmadan kaynaklandığı anlatıldı. Sunumda ayrıca, çevreye daha az zarar vermek için toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi, iklimlendirme cihazlarının düzenli bakımlarının yapılması, su ve enerji israfının önlenmesi, geri dönüştürülebilir atıkların ekonomiye yeniden kazandırılması gibi basit önlemler alınabileceği belirtildi. Sunum sonrası öğrencilere toz maskesi, eldiven ve çöp torbası dağıtan Akdeniz Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü yetkilileri, okul koridorları ve bahçelerini onlarla birlikte temizlediler.
Proje kapsamında ’Kutiko’ adlı anime karakter, çocuklara çevre ve temizlik bilincinin aşılanmasına yardım edecek. Kısa çizgi filmlerle ambalaj atıkları ve çöp ayrımı, suyun tasarruflu kullanımı gibi konularda bilgi veriyor. Öte yandan Akdeniz Belediyesi, proje kapsamında bir de resim yarışması düzenliyor. Akdeniz ilçesi ilkokul öğrencilerinin katılabildiği yarışmada resimler, öğrencilerinin nasıl bir çevrede yaşamak istediklerini ve hayallerindeki çevreyi konu edinecek. Her okul, görevli resim öğretmeni veya öğretmenlerinin belirleyeceği 3 öğrencinin resimleriyle yarışmaya katılacak. Okullardan gönderilen resimlerin ön ve final elemeleri, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kurulacak bir komisyon tarafından 1-3 Haziran 2015’de yapılacak.