Mersin Üniversitesi (MEÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumbur, 21. yüzyılda teknolojide, sanayide, meydana gelen baş döndürücü gelişmelerin tüketici alışkanlıklarını ve seçiciliklerini arttırdığını belirterek, "Bu hızlı gelişmeler sonucu, doğada aşırı derecede tahribatlar oluşmuş, doğal kaynaklarımız cömertçe kullanılmış, kaynaklarımızın hızla tükenmesine, kalitesinin bozulmasına ve kirlenmesine neden olmuştur" dedi.
Kumbur, ’Dünya Çevre Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, hızlı değişen dünyanın gündemini, 30-40 yıldır çevre ve çevre sorunlarının oluşturduğunu hatırlattı. Enerji kaynaklarından bazılarının yenilenebilir özelliğinin olmamasına dikkat çeken Kumbur, pek çok yerde insan yaşamına elverişli olmayan bir çevrenin oluşturulduğunu ifade etti.
Temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamanın temel bir insanlık hakkı olduğunun altını çizen Kumbur, "Çevrenin korunması için 5 Haziran Dünya Çevre Günü ilan edilmiş, 5-11 Haziran tarihlerinde ülkemizde ve bütün dünya ülkelerinde çeşitli etkinliklerle ile kutlanmaktadır" diye konuştu.
"MERSİN’İN SU POTANSİYELİ 7.4 MİLYAR METRE KÜP"
Mersin’in su potansiyelinin 7.4 milyar metre küp olduğunu ifade eden Kumbur, bu suyun plansız şekilde kullanıldığını söyledi. Kumbur, "Mersin Tarım, Ticaret,Turizm, Sanayi, Liman, Sosyal, Kültürel, Sportif Faaliyetler, Serbest Bölge, Enerji, Ulaşım, Lojistik, ARGE ve İnovasyon, İthalat, İhracaat vb. sektörel faaliyetleri ile ülkemizin olduğu gibi Ortadoğu ve Dünya’nın da önemli bir kentidir. Mersin’in bu sektörel potansiyellerini daha da geliştirmek, sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesı için çevre faktörlerinin de dikkate alınması, hava, su, toprak, katı-sıvı atık, görüntü, gürültü, çarpık yapılaşma, tarım ilaçları-gübre kullanımı, sinekle mücadele, erozyon ve yaylalıklardaki çevre sorunlarına yönelik kalıcı ve ekonomik projelerin üretilmesi ve hayata geçirilmesi gerekmektedir. Mersin’de su potansiyeli 7.4 milyar metre küptür. Ancak suyun kullanımında plansızlıklar var. Su kaynaklarının bulunduğu bölgeler ile ihtiyacın olduğu yerler arasında uyumsuzluk var. Su havzalarının korunmasında, suyun naklinde, depolanmasında, tüketiciye ulaştırılmasında, kayıp-kaçak, su fiyatlandırılmasında ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bu nedenle çevre sorunlarının çözümü, su kaynaklarımızın ve denizlerimizin korunması önemlidir. Ayrıca suyun sektörel bazda kullanımı da son derece önemlidir. Belediyelerimizin çoğunda atık su arıtma tesisi yoktur. Özellikle Mersin-Anamur kıyı yerleşim yerlerimizdeki tatil siteleri ve belediyelerin altyapı, kanalizasyon ve atıksu sorunlarını bir an önce çözmesi gerekmektedir. Mevcut atıksu arıtma tesislerinin de bakım ve kontrolünün düzenli olarak yapılması gerekir. Su havzalarımızı kirletmemeliyiz. Yeni ve Çevre Dostu, Ekonomik teknolojiler kullanmalıyız" şeklinde konuştu.
MERSİN’DE KATI ATIK VE SULAMA SUYU SORUNU
Mersin’de katı atık depolama alanı ve sulama suyu projelerinin yetersiz kaldığını belirten Kumbur, "Belediyelerimizin çoğunda düzenli katı atık depo alanı yoktur. Çöpler gelişi güzel vahşi depolama şeklinde hazine ve orman arazilerine dökülmekte, su havzalarımız için ciddi tehlike arz etmektedir. Bu durum ciddi çevre sorunlarına neden olmaktadır. Katı atık sorunlarının çözümü ve belirli bir bölgedeki çöpleri toplayarak ekonomik olarak değerlendirebilmek için havza bazında kalıcı, ekonomik, sürdürülebilir çözümler oluşturulmalıdır" ifadelerini kullandı.
Sulama suyu projelerinin de yetersiz kaldığını kaydeden Kumbur, "Mevcut sulama suyu projeleri yetersiz kalmakta ve sulama suyu maliyetleri çok yüksek olmaktadır. Acilen sulama suyu ihtiyacını karşılayacak ekonomik projeler göletler, barajlar yapılmalıdır. Suyun büyük bir kısmı sulamada tüketildiği için sulama suyu tekniklerimizi mutlaka değiştirmeli, damla sulama tekniklerine geçmeliyiz. Su ile ilgili geri kazanım teknoloji ve projelerinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. İl genelinde kalıcı bir ’Su Yönetim Sistemi’nin kurulması, geleceğe yönelik master planları hazırlamalıdır" dedi.
Marka Kent Mersin, Destinasyon Mersin, Kongreler Kenti Mersin, Dört Mevsim Turizm Mersin, Dünya Kenti Mersin’in oluşabilmesi için sağlıklı, huzurlu, mutlu bir çevre ile mümkün olduğunun altını çizen Kumbur, bu durumun yaratılması için Mersin’de yaşayanların çaba sarf etmesi gerekmesi gerektiğini belirterek, Dünya Çevre Haftası etkinliklerinin yararlı olmasını temenni etti.