Japonya’nın Kuşhimoto kentinde 125 yıl önce batan Ertuğrul Fırkateyni’nde şehit olan 531 denizci, Kuşimoto Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle anıldı.
Törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanı Tuğamiral Namık Alper katıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu ve Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu’nun da katıldığı etkinlik, dünya dalış rekortmeni Şahika Ercümen’in saygı dalışı ile başladı.
Davete katılan Japonya Prensesi Akiko Jouo’ya, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz adına Mersin’e davet mektubu verildi. Genel Sekreter Tunçsu, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın Prenses Akiko’yu Mersin’de görmekten mutluluk duyacaklarını ifade etti.
Davet için teşekkürlerini sunan Prenses Akiko, "Mersin, daha önce babamın geldiği ve gezdiği bir kent, kendisinin Mersin’e hayran kaldığını biliyorum. Ben de en kısa zamanda bu davete icabet etmekten gurur duyacağım. Davetinizden ötürü teşekkür ederim" dedi.
Törenin ardından TBMM Başkanı Çiçek, Japonya Prensesi Akiko ve diğer yetkililer, Ertuğrul Fırkateyni’nin anısına yapılan maket geminin açılışını yaptı.