"Akdeniz’de Herkes Farklı Herkes Eşit" sloganıyla kültürler buluşmasına ev sahipliği yapan Akdeniz Belediyesi tarafından düzenlenen ’Kilikya Kültür Sanat Spor Festivali’ başladı.
Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi ve Kilikya Nehir Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği işbirliği ile bu yıl ilki düzenlenen ’Kilikya Kültür Sanat Spor Festivali’ Kazanlı’da Caretta Caretta Parkı açılışı ile başladı. Yedi gün sürecek olan festivalin açılış etkinliğine Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Mehmet Fazıl Türk ile Kilikya Nehir Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Verde Özuğurlu ve vatandaşlar katıldı.
Caretta Caretta Parkı’nın açılışında konuşan Eş Başkan Mutlu, daha önceden proje ve planlamasını yeniledikleri parkın festival gününde açılışını yapmaktan memnun olduklarını dile getirerek, "Bu park artık Kazanlı halkımızın emrinde olacaktır ama elbette ki, bu tür alanlara sahip çıkma görevi de halkımıza düşmektedir. Parkımızın sahil tarafı Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanıdır. Bu parkı inşa ederken bu konuda çok hassas davrandık ve bu bölgeye herhangi bir olumsuz etki bırakmayacak bir proje gerçekleştirdik. Türkiye’de ciddi bir çevre ve ekoloji sorunu var. Doğanın dengesi bir yerde kırıldığında, bu zincirleme bir etki yaratıyor ve bu durumdan doğada yaşayan bütün canlılar etkileniyor. Biz doğa ve çevre felaketi yaratan barajlara, santrallere ve insan eliyle yapılan her türlü tahribata dikkat çekmek istiyoruz. Yapacağımız tüm tesislerde çevre konusunda farkındalık ve duyarlılığı ön planda tutuyoruz" dedi.
’Akdeniz Belediyesi Kültürler Buluşması’ ile bölgede bir ilki gerçekleştirdiklerinin altını çizen Eş Başkan Türk ise bundan sonraki yıllarda bu projeyi daha görkemli ve programlı bir hale getireceklerini ifade etti. Türk, "Kentimizde birçok festival ve etkinlik yapılıyor. Ne yazık ki, bunların çoğu korkunç masraflarla gerçekleştiriliyor ve halktan uzak elit bir tabakaya hitap ediyor. Halkın parasıyla yapılan bu etkinliklerin Türkiye’de yaşayan kültürleri, inançları ve kimlikleri gözetmesi gerekiyor. Kilikya Nehir Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği ve Kazanlı halkı da bu yılki etkinliklere çok emek verdi. Biz de Arap Alevi kardeşlerimize şu sözü veriyoruz; kültürlerini, dillerini en iyi şekilde yaşatacağız. Bunları yaşatmak bizim boynumuzun borcudur" diye konuştu.
Festivale katılan ve Kazanlı sahilinde gönüllü olarak temizlik yapmaya gelen yabancı öğrenci grubuna da teşekkür eden Türk, "Katılımınız beni mutlu ediyor. Daha önceleri de yurt dışından gelen çevreye duyarlı öğrenci gruplarıyla önemli çalışmalar yürüttük. Çevre bugün dünyanın en önemli sorunudur. Bu konuda gereken duyarlılığı herkes göstermelidir. Biz üniversitemiz ile işbirliği yaparak Kazanlı bölgesinde bir araştırma yaptık. KOAH hastalığının genel ortalaması yüzde 5 iken, Kazanlı’da bu oran yüzde 20’lere dayanmıştır. Bunun nedeni de Kazanlı bölgesinde çevreyi kirleten fabrikalardır. Biz Örtü Altı Üreticiler Birliği ile birlikte bunun mücadelesini vererek birçok olumsuzluğu engelledik. Bu mücadeleye de devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesi Eş Başkanlar tarafından kesildi. Açılışın ardından parkı gezen Eş Başkanlar yetkililerden bilgi aldı. Törenin son bölümünde ise Hataylı sanatçı Semir Yalçın ve orkestrası bir konser verdi. Türkçe, Arapça ve Kürtçe müziklere eşlik eden konuklar, halaylar ve oyunlarla etkinliğe renk kattılar.