Anamur Belediyesi, Kardeş Kentler Parkı’nda Eskişehir’den getirilen F-4 Fantom savaş uçağını sergilemesinin ardından şimdi de M-60 Patton tankı sergilemeye başladı.
Kara Kuvvetleri ile yapılan yazışmalar sonucu Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe’nin talebi üzerine Anamur’da sergilemek üzere devralınan 1950 model M-60 patton tankı, Konya’dan teslim alınarak TIR’larla Anamur’a getirilerek deniz sahilinde vatandaşların ziyaretine sunuldu. 50 ton ağırlığındaki tankı TIR üzerinden indirmek için dev vinçte Konya’dan geldi. Tankın sahile indirildiğini haber alan vatandaşlar sahile inerek tankın indirilmesini izleyip, fotoğraf çektiler.
M-60 PATTON TANKININ ÖZELLİKLERİ
Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri’nde ki Patton serisi tankların 4. ve son orta tank tipidir. M48 Patton’dan geliştirilmiştir, soğuk savaş sırasında Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri’nin ana savaş tankıdır. Daha sonra NATO ülkelerince de kullanılmaya devam etmiştir. Yerini M1 Abrams aldığı halde M60 dünya boyunca halen servistedir. Şu anda en büyük kullanıcısı bin 700 geliştirilmiş tankla Mısır, sonraki kullanıcı 900’den fazla geliştirilmiş tankla Türkiye, sonraki ise 700 geliştirilmiş varyantları ile İsrail’dir. Dizayn özellikleri bir Continental V-12 750 hp hava soğutmalı motora sahip olması, çift torboşarj motor ve yeniden yakıt almayla birlikte menzili 300 mile kadar uzar. Bir çapraz hareketli transmisyon, bir birleştirilmiş, bir kombine transmisyon, diferansiyel, direksiyon sistemi ve fren sistemi sayesinde hız azaltılarak güç iletilir. Kullanımda olanlarda Mürettebat ön cephede motor ise arkadadır. M60 tankı makineli tüfek olarak M60 makinalı tüfeği kullanır ve koruma sağlar. Dünyada 15 binin üzerinde üretimi yapılmıştır. M60 serisi tankların L68A1 105 milimetre ana topunun mühimmat çeşitliliği şu anki M1 serisindekilerin 120 milimetre yivli topundan daha fazladır. HE mermisi, flechette mermileri ve beyaz fosforlu sis bombası ve bir çok çeşidi kapsamaktadır. M60 serisi eğer ihtiyaç olursa obüs atışı yapabilir. M-60’lar dünyada Vietnam savaşında belirgin şekilde kullanılmıştır.