Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), iki başyapıtın birden prömiyerini gerçekleştirecek. Ferit Tüzün’ün “Çeşmebaşı” ile Maurice Ravel’in “Bolero” balelerinin prömiyeri, 28 Mayıs 2015 Perşembe günü Mersinli sanatseverlerle buluşacak.
MDOB’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Ferit Tüzün’ün bestelediği ve ilk Türk balesi olan “Çeşmebaşı” ile Maurice Ravel’in en çok tanınan, bestelediği son eseri olan “Bolero”nıun prömiyeri Mersin Kültür Merkezi Opera Sahnesi’nde gerçekleştirilecek. Eserin ikinci temsili, 30 Mayıs 2015 Cumartesi günü aynı sahnede yapılacak. Her iki eserin de koreografisi Uğur Seyrek’e, dekor tasarımı Gürcan Kubilay’a, kostüm tasarımı Sevtaç Demirer’e, ışık tasarımı Tarı Deniz’e ait. Eserlerde başlıca rolleri, Büşra Ay, Burak Serkan Cebeci, Beatrice Parma, Irakli Bakhtadze, Ozan Demirbaş, İsmail Şereflioğlu, Niyazi Cingöz, Ketevan Chkkivadze, Tutku Barın Tümen, Pınar Humar, Bleda Özlem, Miray Boyacıoğlu, Özge Hoşer ve Seda Dereli paylaşıyor.
Ünlü orkestra şefi ve bestecisi Ferit Tüzün’ün bestelediği, bir Türk köyünün yaşantısının canlandırıldığı, 6 bölümden oluşan Çeşmebaşı balesinin dünya prömiyeri 1965 yılında Ankara’da, Türk balesinin kurucularından Dame Ninette de Valois’in koreografisiyle gerçekleştirildi. Uğur Seyrek’in koreografisiyle yeniden sahnelenen eser, Türk folklorundan eşsiz örneklerin yanı sıra, aşıkların sazı, Hacivat ile Karagöz’den de enstantaneler içeriyor. 20. yüzyılın en önemli bestecilerinden Ravel’in İspanyol Rapsodisi ile birlikte en tanınmış eseri olan Bolero’nun dünya prömiyeri ise 1998 yılında Ankara’da gerçekleştirildi.
MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Aslı Utku Engin, yaptığı açıklamada, “Sanat sezonunun sonuna geldiğimiz bu günlerde, iki başyapıtı daha sanatseverlerle buluşturuyoruz. Ravel’in eşsiz eseri Bolero’yu ve Ferit Tüzün’ün Çeşmebaşı balesini ünlü koreograflarımızdan Uğur Seyrek sahneye koyacak. Görsel ve işitsel bir şölene dönüşecek olan ve iki ayrı perde halinde sahneleyeceğimiz eserler, sezonun son temsilleri olarak sanatseverlerin karşısına çıkacak. Tüm sanatseverleri, Çeşmebaşı-Bolero eserlerinin prömiyer temsillerine bekliyoruz” dedi.