Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi, geçtiğimiz hafta sonu Bağcılar mevki İhsaniye Mahallesi’nde düzenlediği “Melemez Köyü Giritliler Festivali”ni kent merkezine de taşıdı. Köy sakinlerinin kültürel, yöresel ve geleneksel ürünlerini sergilediği stantlar, köydeki festivale katılamayan Mersinliler için belediye hizmet binası yanındaki meydana kuruldu.
Mersin’de yaşayan farklı kimlik ve kültürlerin kaynaşması ve birbirini tanıması amacıyla Akdeniz Belediyesi tarafından başlatılan yerel etkinlikler dizisi, geçtiğimiz hafta sonu “Melemez Köyü Giritliler Festivali” ile başladı. Festival stantları, Bağcılar mevki İhsaniye Mahallesi’nde yapılan etkinliklere katılamayanlar için bu kez Akdeniz Belediyesi merkez hizmet binası yanındaki meydana kuruldu. Girit kültürünü tanıtmayı hedefleyen ve Girit’in geleneksel lezzetlerini halkla buluşturmayı amaçlayan etkinlik çerçevesinde açılan stantlar, Mersinliler tarafından ilgiyle karşılandı. Etkinliğe, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Mehmet Fazıl Türk, eş başkan yardımcıları ile meclis üyeleri katıldı. Stantları tek tek dolaşan Eş Başkanlar, geleneksel Girit yemeklerini tattılar, içerikleri ile ilgili bilgi aldılar.
Etkinlik alanında ortak bir açıklama yapan Eş Başkanlar Mutlu ve Türk, yerel etkinlikler kapsamında düzenlenen bu ilk festivalin amacına ulaştığını dile getirdiler. Festivalin düzenlendiği günden bu yana her kesimden olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade eden Eş Başkanlar, şunları söylediler: “Farklı kültürlerin temsilcilerinden de benzer etkinlikler için talep ve öneriler almaya başladık. Bu öneri ve talepler bizleri son derece mutlu etti ve doğru bir iş yaptığımızın da göstergelerinden biri oldu. Elimizden geldiğince bu önerileri dikkate alacağız ve herkesin özgürce ve şenlik havasında kendini ifade etmesi için gerekli ortam ve imkanı sunacağız. Bir kez daha Girit kökenli yurttaşlarımıza gösterdikleri konukseverlikten ötürü teşekkür ediyoruz.”
Kültürler arası diyalogu geliştirme, unutulmaya yüz tutan gelenek ve kültürleri yaşatma ve gelecek kuşaklara aktarmayı hedefleyen Akdeniz Belediyesi yerel etkinlikler dizisi, yıl sonuna kadar devam edecek. Bu kapsamda her ay en az bir yerel etkinlik yapılması planlanıyor. Mahalle şenlikleri, dini bayram ve özel günlerin kutlamaları ile festivallerin yer alacağı etkinliklerde Mayıs ayında Hıdrellez Bayramı ve Arap Alevi Festivali kutlanacak. Daha sonra sırasıyla “Geçmişten Günümüze Yörükler”, “Ramazan Şenlikleri”, “Barış Özleminde Kürt Şenliği”, “Gül Festivali” ve “Noel Bayramı” gibi etkinlikler düzenlenecek.