Kızkalesi ve çevresinin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne seçilmesi nedeniyle bu sene ’Mersin Korikos’un Tınısını Arıyor’ sloganı ile yola çıkan 5. Beste Yarışması, Mersin Kültür Merkezi Şeref Salonu’nda gerçekleştirildi.
14. Mersin Uluslararası Müzik Festivali kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe, yüzü aşkın dinleyici katılırken, yarışmaya seçilen eserler orkestra eşliğinde seslendirildi. Yarışmaya rumuzları ile katılan eserler, dinleti sonrası dinleyicilerin oylamasına sunuldu. Dinleyiciler, beğendikleri eserlere 1 ile 3 arasında puan verdi. Oylama sonucu Ekince (Çınar) rumuzuyla yarışmaya katılan Kadir Özal, 198 puan alarak birinci seçildi. Yarışmaya Samsun’dan katılan Özal, birinciliğin yanı sıra 5 bin lira para ödülünün de sahibi oldu. Ödülünü Mersin Uluslararası Müzik Festivali Başkanı Selma Yağcı’nın elinden alan Özal, en büyük hayalinin bestelediği eserinin bir orkestra tarafından çalındığını görmek olduğunu belirtti. Özal’ı 192 puan ile Meşe (Rüzgar) rumuzlu Yalçın Özdemir, 167 puan ile Kavak (Güneşli) rumuzlu Kemal Saydam, 161 puan ile Kayın (Güneş) rumuzlu Ezgi Ergin takip etti. Yarışmaya iki eserle birlikte katılan Kemal Saydam’ın bir diğer eseri 165 puan alarak 4. oldu.
YARIŞMA KLASİK MÜZİĞE KATKI SAĞLIYOR
Ödül töreninde konuşan Yağcı, bütün yarışmacıları tek tek tebrik ettikten sonra birinci olamamanın heveslerini kırmamasını ifade etti. Yarışmanın klasik müziğe yaptı katkının önemini vurgulayan Yağcı, bu tür eserlerin ve bestecilerin artarak devam etmesini istedi. Ödül töreni sonrası yarışmanın birincisi olan eser, orkestra tarafından bir kez daha çalındı.