Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Ankara Rektör Danışmanı Doç. Dr. Barış Sürücü, Türkiye’de ve uluslararası arenada pek çok başarıya imza atan ODTÜ’nün aynı zamanda ilklerin üniversitesi olduğunu belirterek, “Üniversitemiz dünyanın en başarılı 85. üniversitesi seçildi” dedi.
Devlet okulları ile özel okul ve dershanelerde görev yapan rehber öğretmenlere “Aile Koçluğu” semineri vermek üzere Mersin’e gelen ODTÜ akademisyenleri, HiltonSA Oteli’nde basın toplantısı düzenledi. ODTÜ Ankara Kampusu, Kuzey Kıbrıs Kampusu ve Erdemli Kampusu’nun tanıtımlarını yapıldığı toplantıya, ODTÜ Ankara Rektör Danışmanı Doç. Dr. Barış Sürücü, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Yıldırım, ODTÜ Erdemli Kampusu Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Barış Salihoğlu ile Mersin ODTÜ Mezunları Derneği yönetimi katıldı.
ODTÜ’nün vizyonu, hedefleri, gençlere sunduğu eğitim olanakları ve kazandırdığı yetkinliklerin anlatıldığı toplantıda konuşan Ankara Rektör Danışmanı Doç. Dr. Sürücü, Türkiye’de ve uluslararası arenada pek çok başarıya imza atan ODTÜ’nün aynı zamanda ilklerin üniversitesi olduğunu söyledi. Sürücü, 2014-2015 akademik yılında Ankara’da 86, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 25 Mersinli öğrencinin kayıt yaptırdığı ODTÜ’nün Ankara Kampusu’nda halen toplamda 549, Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda ise 85 Mersinli öğrencinin öğrenim gördüğünü bildirdi. Bu yıl 60. yılını kutlayan ODTÜ’nün tüm bölümleri ile Türkiye’de ve dünyada yapılan araştırma ve endekslerde üst sıralarda yer aldığını vurgulayan Doç. Dr. Sürücü, İngiliz “Times Higher Education” tarafından yapılan “Dünyanın En İyi Üniversiteleri” sıralamasında geçtiğimiz yıl 85. sırada ilk 100’e giren ilk ve tek Türk üniversitesi olduğunu anımsattı.
“MEZUNLARIMIZIN YÜZDE 90’I İLK BİR YIL İÇİNDE İŞ BULUYOR”
ODTÜ’nün başarılarının uluslararası kuruluşlar tarafından da takdir edildiğinin altını çizen Sürücü, “Üniversitemiz dünyanın en başarılı 85. üniversitesi seçildi. Bu da bizi mutlu ediyor, gururlandırıyor. Bu başarıyı elbette ki, öğrencilerimiz etkiliyor. Yaklaşık 120 bin mezunumuz var. Mezunlarımızın büyük bölümü iyi yerlerde çalışıyor. Ayrıca, mezunlarımızın yaklaşık üçte biri henüz mezun olmadan işlerini buluyorlar. Bu rakam mezuniyetten sonraki ilk ay sonunda yüzde 50’ye ulaşıyor. İlk bir yıl sonunda da mezunlarımızın yüzde 90’ı işini bulmuş oluyor. Genel olarak yüzde 98 oranında işe girme başarısından söz edebiliriz. Öte yandan, Türkiye’de geçen yıl yapılan bir araştırmada, CEO’lar arasında ODTÜ mezunlarının yüzde 13-14 oranıyla en fazla olduğunu gördük. Bunu kampus ortamı sağlıyor, çünkü disiplinler arası bir boyutta yetişiyorlar” diye konuştu.
Öğrencilere sağlanan eğitim, sosyal ve kültürel imkanları da aktaran Sürücü, ODTÜ’nün sunduğu eğitim-öğretim ortamının, öğrencilerine farklı meslekleri, disiplinleri, kültürleri, düşünce sistemlerini tanıma ve anlama olanağı sağladığını dile getirdi. Bugün 100’e yakın ülkeden gelen öğrencilerin ve öğretim üyelerinin yaşadığı ODTÜ ortamının, öğrencilerine merakları yönünde kendilerini geliştirmelerine ve bir dünya vatandaşı olarak yetişmelerine olanak sağladığını da kaydeden Sürücü, Başarı bursları ve kamu kaynaklı bursların yanı sıra ODTÜ Burs ve Yardım Komitesi’nin dağıtımını üstlendiği burs ve yardımlar ile geçen yıl 16 milyon TL’lik burs dağıttıklarını sözlerine ekledi.
“ÖNCELİĞİMİZ KALİTE”
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yıldırım ise Eğitimde çok sayıda ilki başlatan ODTÜ’nün 10 yıl önce yurt dışında, KKTC’de bir kampus kurarak bir ilke daha imza attığını söyledi. Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun, Türkiye ve KKTC hükümetlerinden gelen davet üzerine, devlet görevi kabul edilerek bir devlet üniversitesi olarak kurulduğunu, ancak ücretli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yıldırım, Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun ODTÜ için yeni bir iddia ve prestij projesi olduğunu vurguladı. Özel statüde bir devlet üniversitesi olan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun temel prensibinin, “60 yıldır eğitim veren ODTÜ Ankara Kampusu ile aynı anlayış ve değerlendirme standartları ile eğitim vermek” olduğunun altını çizen Yıldırım, “Akademik ve idari açıdan tamamen ODTÜ Ankara’ya bağlıyız. Ankara’nın bir fakültesi gibiyiz ve öğretim üyesi değişimimiz var. Şu ana kadar 986 mezun verdik. Mezunlarımızın iş bulma oranlarında da Ankara rakamlarını neredeyse yakalıyoruz. Ücretli bir üniversiteyiz ama öğrencilerimizin yüzde 90’ına burs olanağı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Önceliğimiz kalite. Bundan ödün vermek istemiyoruz” diyen Yıldırım, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun üniversite adayları açısından ODTÜ’lü olmak için ikinci bir fırsat olduğuna dikkat çekerek, her biri gerek profesyonel iş yaşamında gerekse akademik alanda son derece başarılı olan mezunları ile gurur duyduklarını dile getirdi.
ODTÜ Erdemli Kampusu Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Salihoğlu da enstitünün 4 ana bölümden oluştuğunu ve sadece lisans üstü öğrenci aldığını bildirdi. Yaptıkları araştırmalarla ODTÜ’nün en başarılı bölümü olduklarını belirten Salihoğlu, araştırmalarda kullandıkları iki aktif gemileri olduğunu, bunlardan birinin tüm denizlerde çalışma yürütebilecek bir bilim gemisi olduğunu söyledi. Salihoğlu, yaklaşık 30 öğrencileri bulunduğunu da kaydetti.