Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü’nün İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlediği Matematik Olimpiyatları’nda madalyalar sahiplerini buldu.
Bu yıl 12. düzenlenen olimpiyatların ödül töreni, MEÜ Çiftlikköy Kampüsü Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde yapıldı. Matematik Olimpiyatları Ödül Töreni’ne MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Celal Taş, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Gizir, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut’un yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Rektör Çamsarı, böyle etkinliklerle üniversitede oluş amaçlarını bütünüyle hissettiklerini belirterek, "Avrupa ülkelerinde ilkokula giden öğrenciler için, 1-2 saatle başlayan okul eğitiminin yanında oyunla ve ailesiyle birlikte vakit geçirecek amaca yönelik bir eğitim sistemi uygulanırken, biz çocukları küçük yaşlardan itibaren tam gün okula ve etüt merkezlerine gönderiyor ve hiç durmadan sınavlara hazırlıyoruz. Ne yazık ki ülkemizde öngörülü, uzun vadeli, planlı bir eğitim sistemi kuramadık. Bu yüzden biraz da çuvaldızını kendimize batırmamız lazım. Matematik de diğer temel bilimler gibi bu tür yanlış politikaların kurbanı olmuş bilim dallarımızdan biri. Matematik şu an görüldüğü gibi sadece sınav geçmek için gerekli olan bir bilim dalı değil, hayatın ta kendisidir. İhtimalleri, şüphelenmeyi, almayı, satmayı, vermeyi, her şeyi matematik belirler. Umuyorum başta matematik olmak üzere ülkemizde temel bilimlerin öneminin farkına varır, gelecek yıllarda daha sistemli, öngörülü eğitim sistemine sahip oluruz" dedi.
Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Murat Gizir ise matematik olimpiyatları düzenlemenin meşakkatli bir iş olduğuna dikkat çekerek amaçlarının öğrencilere matematiği sevdirmek, yeteneklerini gösterebilme imkanı vermek ve matematik alanında yetenekli öğrencileri ödüllendirmek olduğunu söyledi. Gizir, "Sadece ödül almak değil, buraya katılmak da çok önemli. Unutmayın ki temel bilimleri ayağa kaldıracak sizlersiniz" diye konuştu.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut da matematiği kötü olan bir ülkenin mühendisi, yüksek teknolojisi, Ar-Ge’sinin olamayacağını vurgulayarak "Matematik ve temel bilimleri, eğitimde merkeze alıp, doğru bir eğitim mantığı ile ezberden ve kuru bir müfredat zorunluluğundan kurtararak geliştirmemiz, gençleri daha yaratıcı hale getirmemiz gerekli. İşte bu anlamda böylesi organizasyonları çok önemsiyorum" şeklinde konuştu.
Matematik Olimpiyatları Düzenleme Kurulu Başkanı Abdullayev ise matematik olimpiyatları düzenlemeyi ’ölüme mahkum edilmiş bir bilim dalı olan matematiğin kalkınması için bir damla" olarak tanımlayarak, matematik eğitiminin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini dile getirdi. 2003 yılında 11 öğrenciyle başladıkları olimpiyatlara bu yıl 207 öğrencinin başvurduğunu, ilginin her geçen yıl arttığını söyleyen Abdullayev, olimpiyatların bir kişilik kazandığının ve tüm Türkiye geneline yayılmaya başladığının altını çizerek, "Halen pozitif bilimlere değer verildiğini görmek bizi gururlandırdı. Matematik ailesinin ölmemesi, güçlenerek yaşaması için herkesin katkısı önemli" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Adana, Mersin, Gaziantep, Malatya ve Hatay’dan 207 ortaokul ve lise öğrencisinin yarıştığı olimpiyatlarda dereceye giren öğrencilere altın, gümüş ve bronz madalya verildi. Olimpiyatlarda ortaokul ve lise kategorisinde birinci olan 10 öğrenciye altın madalya verilirken, ikinci olan 11 öğrenciye gümüş, üçüncü olan 11 öğrenciye ise bronz madalya takdim edildi. Ödül törenin ardından Rektör Çamsarı MTSO Başkanı Aşut’a teşekkür plaketi takdim etti.