Silifke’de 42.si “Göksu Yılı” sloganıyla düzenlenen Uluslararası Silifke Kültür Haftası etkinlikleri kapsamında en güzel batırık yarışması yapıldı.
Silifke Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut da kültür haftası etkinliklerine katılan yabancı halk oyunları gruplarının bazı üyelerine batırık ikram etti. 3 yarışmacının katılımıyla Taşucu Festival eski alanında düzenlenen yarışmada batırığın temizliği, lezzeti ve aroması, renk ve kokusu, kıvamı, malzemenin niteliği, servis şekli, kullanılan kaplar dikkate alınarak değerlendirme yapıldı.
Yarışmada ise Ayşe Arslan birinci, Necla Topal ikinci, Gönül Göbekçi üçüncü oldu. Birinci 500 TL, ikinci 400, üçüncü ise 300 TL para ile ödüllendirildi.
Öte yandan, Kültür Haftası etkinliklerini katılıp batırık yarışmasında gösterilerini sunan Bulgaristan, Kırgızistan ve Romanya halk oyunları gruplarına batırık ikramı yapıldı. Belediye personelleri tarafından büyük leğenlerde yapılan batırık ise yarışmayı izleyen vatandaşlara dağıtıldı.
Başkan Yardımcısı Ömer Savar, yaptığı konuşmada batırığın Silifke’de misafirlikte hemen hemen her ev sahibinin ikram ettiği ince bulgurdan yapılan soğuk bir içecek olduğunu, bu içeceğin çok besleyici ve lezzetli olduğunu kaydetti.
Batırığın yapılışıyla ilgili olarak bilgi veren Başkan Yardımcısı Savar, “Kavrulup havanda dövülmüş fıstık ve susam, salça, ince kıyılmış soğan, rendelenmiş domates, bulgur ile derin bir kap içerisinde yumuşayıncaya kadar ovulur. Sonra üzerine su dökülerek ezilir ve sulandırılır. İçine tuz, pul biber atılıp, limon sıkılarak servis tabağına konur. Daha önce mevsimine göre başka bir kapta hazırlanan ince doğranmış salatalık, yeşilbiber, yeşil soğan, marul, maydanoz, nane, patlıcan, lahana haşlaması üzerine ilave edilip servis yapılır” dedi.