Sosyal Destek Programı (SODES) 2015 proje teklif çağrıları başladı.
Mersin Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, "Proje teklifleri, Kalkınma Bakanlığı’nın internet sitesinden erişime açılan SODES Bilgi Sistemi (SODES-BİS) aracılığıyla, 15 Nisan 2015 saat 17.00’a kadar başvuru sahipleri tarafından Valiliğimize yapılabilecektir. SODES kapsamında kamu kuruluşları, belediyeler, mahalli idare birlikleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,sivil toplum kuruluşları, üniversiteler proje başvurusu yapabileceklerdir. Kalkınma Bakanlığımızca ilimize ayrılan ödenek tutarı yaklaşık 5 milyon TL’dir. Teklif edilecek proje bütçelerinde asgari sınır 100 bin TL azami sınır ise 500 bin TL’dir. Mali destek almaya hak kazanan projeler, Bakanlık tarafından SODES-BİS aracılığıyla ve resmi yazıyla Valiliğimize bildirildikten sonra hem Bakanlık hem de Valiliğimiz internet sitesinden kamuoyuna duyurulacaktır" ifadelerine yer verildi.
Proje başvurularında sosyal içerme, istihdam, kültür, sanat ve spor alanlarına önem verilmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada şunlara yen verildi:
"Öncelik 1: Aile kurumunun güçlendirilmesi ve buna dönük sosyal politikaların geliştirilmesiyle birlikte kamusal hizmetlere erişiminin desteklenmesi ve toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi, kadın ve erkeklerin bireysel gelişimlerinin sağlanması ve aile kurumunda yaşanan sorunların giderilmesi, okuma-yazma bilmeyen kadın ve erkeklerin tespit edilerek bu konudaki engellerin kaldırılması ve okuma-yazma öğrenmeleri yolu ile eğitim ve bilinç düzeylerinin artırılması, kadın ve erkeklerin kamusal hizmetler konusunda farkındalıklarının artırılması ve bu hizmetlere erişimlerinin iyileştirilmesi, aile içi şiddetin azaltılması ve şiddete maruz kalan özellikle kadınla, çocuklar için psikolojik destek uygulanması, aile içi yaşam koşullarının ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, aile danışma merkezlerinin oluşturulması, kent yaşamına uyum sağlanması, kentlilik bilincinin artırılması ve kente aidiyet duygusunun geliştirilerek toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi ve benzeri projeler.
Öncelik 2: Göçle gelen ve niteliksiz işgücü konumunda olan nüfusun istihdam edilebilirliğini sağlamaya dönük tedbirlerin alınması ve nitelikli işgücü konumuna ulaştırılması, etkili, nitelikli ve sürdürülebilir meslekî eğitim merkezlerinin açılması, mevcut olanların niteliğinin artırılması, işsizlerin istihdam edilebilirliğini artırmaya yönelik nitelikli ve sertifikalı eğitimlerin düzenlenmesi ve benzeri projeler.
Öncelik 3: Çocukların, gençlerin ve engellilerin bireysel gelişimlerinin desteklenmesi. Çocuklar ve gençlerin bireysel gelişimlerine ve sorunlarının giderilmesine yönelik merkezlerin oluşturulması, engellilerin ve engelli ailelerinin hayata tutunabilmesi, ekonomik ve sosyal yönden gelişimlerinin sağlanması, kamusal hizmetlere erişebilirliklerin artırılması ve benzeri projeler."