Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi zabıta ekipleri, sokakta çalıştırılan veya dilendirilen Suriyeli çocukları toplayarak ailelerine teslim etti. Ekipler, Suriyeli aileleri de uyararak, çocuklarına yönelik istismarı sürdürmeleri halinde, Mersin Valiliği tarafından alınan karar gereği çadır kentlere gönderileceklerini bildirdi.
Akdeniz Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, aileleri tarafından sokakta çalıştırılan veya dilendirilen çocukların istismar edilmesi ve olası tehlikelerle karşı karşıya kalmalarının önlenmesine yönelik önlemlerini artırdı. Özellikle kent merkezinde trafiğin yoğun olduğu noktalarda çalıştırılan ve dilendirilen çocukların, birçok tehlike ile karşı karşıya kalmaları, kurumları da harekete geçirdi. Zabıta ekiplerinin, Akdeniz Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) koordinatörlüğünde ve İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri ile işbirliği içerisinde yaptıkları uygulamalarda, büyük çoğunluğu Suriye uyruklu olmak üzere 296 şahıs, su veya mendil satarken ve dilenirken yakalandı. Yakalanan 231 Suriye uyruklu çocuk işlemlerin tamamlanmasının ardından ailelerine teslim edildi. Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Suriye uyruklu çocuklar ve aileleriyle Arapça bilen personeli aracılığıyla iletişim sağladı.
Mersin Valiliği tarafından alınan karar gereği, Akdeniz Belediyesi Zabıta ekipleri sokakta çalışırken veya dilenirken tespit edilen Suriye uyruklu çocukların ailelerine ulaştı. İkamet ettikleri adres, Mersin’e ne zaman geldikleri, kaç nüfuslu oldukları gibi bilgileri kayıt altına alınan ailelere, Mayıs ayı itibarı ile sadece bir sefere mahsus uyarı yapılacağı aktarıldı. Bu uyarıya rağmen çocuklarını sokakta çalışmaya veya dilenmeye gönderen ailelerin, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve SYDV işbirliği ile Reyhanlı ve İslahiye’de bulunan çadır kentlere gönderilecekleri tebliğ edildi.