Mersin’in Tarsus ilçesinde "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" projesi kapsamında devam eden kurs sonucunda 90 kişiye çobanlık sertifikası verildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği ile İşkur ortak çalışmasıyla yürütülen "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" projesi kapsamında 90 kursiyere törenle sertifika verildi.
75 Yıl Kültür Merkezinde düzenlenen sertifika töreninde konuşan Tarsus Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan, Tarsus Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan, kursiyerlerin kurs sonunda başta koyun ağılı ve keçi barınağı kurabilme, Koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanların besleme ve bakımını yapabilme, çoğaltabilme, bulaşıcı ve yetiştirme hastalıklara karşı koruyabilme ve mücadele edebilme, bio-güvenlik uygulamalarına hakim olma, sağım yapabilme yeteneği kazandırdığını ifade etti.
Kırsal alanda sürü yönetimi elemanlığını daha cazibeli bir meslek haline getirmek için çalıştıklarını söyleyen Müdür Erdoğan, “Meslek programının eğitim süresi haftada 40 saat toplamda 120 saat olmak üzere, 3 hafta, 15 iş günü olarak planlamıştır. Sürü yönetimi elemanlığını cazibeli bir meslek haline getirmek ve bu sayede kırsal alanda vasıflı ve kayıtlı yeni bir istihdam ortamı oluşturmak, Sürü yönetimi elemanlığını teknik ve uygulama kapasitelerini geliştirmek, meraların bilinçli kullanılması ve korunmasına doğrudan katsı sağlamaktır" dedi.
Mersin Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan, çobanlığın zor bir meslek olduğunu ve bir çok Peygamberinde çobanlık yaptığını söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mersin İl Müdürü Kadir Çiftepala ise bu yıl içinde Mersin genelinde hayvancılığa toplam 35 milyon lira tarıma ise 92 milyon liralık tarımsal destek verildiğini söyledi.
Tarsus Kaymakamı Hasan Göç ise, "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" projesinin isminin çobanlık olarak değiştirilerek, bilimsel literatüre geçmesi gerektiğini ifade ettiği konuşmasında, "Peygamber mesleği olan çobanlığın eğitimli bir şekilde yapılacak olması elbette sevindirici. Bin yıldır yanlış bilinen bazı bilgilerin ise bugün yanlış bilindiği gerçeği de bu eğitimler sayesinde ortaya çıkıyor. Gerçek ve gizli kahraman olan çobanlarımız teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından kursu başarıyla tamamlayan 90 çobana sertifikaları verildi.