Akdeniz Belediyesi ve Aktepe Grup tarafından ilkokullara yönelik düzenlenen ’Temiz Çevre Temiz Akdeniz’ konulu eğitim programı sona erdi. Resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere tablet hediye edildi.
Akdeniz Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ve temizlik hizmetlerinin yüklenici firması Aktepe Grup tarafından düzenlenen ’Temiz Çevre Temiz Akdeniz’ konulu etkinlikler dizisi sona erdi. Akdeniz Belediyesi sınırları içerisindeki ilkokullara yönelik proje kapsamında pilot olarak belirlenen toplam 9 ilkokulda doğa, çevre ve temizlik konulu slayt ve animasyon gösterileri yapıldı. ’Kutiko’ adlı anime karakterin de öğrencilere tanıtıldığı projede, çevre temizliği ile ilgili olarak çocukların bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Konuşan bir çöp kutusu karakteri Kutiko, çevrenin temiz tutulmasını, çöplerin çöp kutusuna atılması gerektiğini öğütledi, çevreyi kirletenleri uyardı ve bu konuda çocukların desteğini istedi. Proje çerçevesinde ilkokul öğrencilerine yönelik bir de resim yarışması düzenlendi. Belediye sınırları içinde bulunan 54 ilkokuldan öğrencilerin katıldığı yarışmada dereceye girenlere ödülleri, projenin kapanış töreninde verildi.
Akdeniz Belediyesi konferans salonunda yapılan törene Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Fazıl Türk, başkan yardımcıları, mahalle muhtarları, okul müdür ve yöneticileri, dereceye giren öğrenciler ve velileri katıldı. ’Kutiko’ karakterinin sunduğu temizlik ve çevre konulu kısa çizgi filmlerin gösteriminin ardından konuklara hitap eden Yüksel Mutlu, çevre konusunda ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini dile getirdi. Projenin sloganı olan ’Akdeniz’i seviyorum, kirletmiyorum’ cümlesinin anlamlı olduğunu ifade eden Mutlu, “Ama şunu da söylemek gerekiyor, ‘Dünyayı seviyorum ve hiçbir yeri kirletmiyorum’. Biz Akdeniz Belediyesi olarak temizlik kavramının sadece ev ile sınırlı olan anlayışını değiştirmek istiyoruz. İnsanlığın doğaya, çevreye ve dünyaya verdiği zararı telafi etmemiz mümkün değil. Telafi edilemeyen bu zararı hangi noktada durdurabiliriz buna bakmamız ve bunun için çalışmamız lazım. Örneğin kutuplarda eriyen buzulları geri getiremeyiz ama en azından insanlık olarak bu buzulların daha fazla erimesinin önüne geçilmesi için çaba gösterebiliriz” dedi.
Türkiye gibi ülkelerde yaşayan halkın kapitalist sisteminin mağdurları ve o zihniyeti atamamış bir tüketim toplumu olduğunu savunan Mutlu, “Tükettiğimiz sürece biz de tükeniyoruz. Üretim toplumu yaratmak, kolektif bir zihniyet ortaya çıkarmak istiyoruz. Yaşadığımız sokağın, hanenin, çevrenin ve doğanın aslında evimizin devamı olduğu zihniyetini yerleştirebilirsek, bir gelişme sağlamış oluruz.
Doğanın dengesi bozulduğunda, o zincir kırıldığında geriye dönüşü zor veya imkansız oluyor. Çevrenin korunmasının, ekoloji anlayışının gelişmesinin, yerel yönetimlerle alakalı olduğunu bilmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Akdeniz Belediyesi olarak bu bilincin yaygınlaşması için çalışmalarının devam edeceğine de işaret eden Mutlu, “Ailede başlayan eğitim, okulda devam eder ve bu eğitim sonunda toplumda tezahür eder. Fakat ailede başlamayan eğitim okulda pekişmiyor ve nitelikli hale gelmiyor. Onun için biz ailelerden destek almak ve bu eğitimin yaşamda da karşılık bulması gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde geri dönüşüm artık bir zorunluluktur. O yüzden buna ilişkin bir farkındalık yaratılmasına ihtiyaç var” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Yarışma kapsamında üç bölgeye ayrılan okullardan, her bölge için ilk 4’e giren öğrenciler birer tablet bilgisayar kazandı. Toplam 12 tablet bilgisayar, Eş Başkanların yanı sıra başkan yardımcıları ve okul müdürleri tarafından takdim edildi. Ödül töreninin ardından konuklara Akdeniz Belediyesi fuayesinde bir kokteyl verildi. Kokteylde dereceye giren öğrencileri resimleri de sergilendi.