Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB), Toros Üniversitesi ve Adana Üniversite Sanayi Ortak Araştırma Merkezi (ÜSAM) işbirliği ile sanayicilere ve lisans mezunlarına bilgi teknolojileri ve mühendislik alanında tezsiz yüksek lisans eğitimi verilecek.
MTOSB, Toros Üniversitesi ve Adana ÜSAM koordinasyonu ile Toros Üniversitesi Bilgi Teknolojileri ve Mühendislik Tezsiz Yüksek Lisans Programı protokolü, Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ın katıldığı törenle imzalandı. MTOSB Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen törene MTOSB Müteşebbis Heyeti Başkanı Vali Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Üniversitesi Rektörü Ahmet Çamsarı, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Tayyar Şen, MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, ÜSAM Başkanı Fırat Karalı ve MTOSB Müteşebbis Heyeti üyeleri katıldı. Törende konuşan Vali Çakacak, üniversite-sanayi işbirliğinin stratejik ve önem arz eden bir konu olduğunu dile getirerek, MTOSB, Toros Üniversitesi ve ÜSAM arasında imzalanacak protokol ile OSB’de sanayicilerimize eğitim desteği verileceğini ve burada çalışan mühendislere yönelik yüksek lisans programı uygulanacağını aktardı. Üniversite-sanayi işbirliğinin önemine vurgu yapan Çakacak, "Organize sanayi bölgelerimiz Türkiye’nin sanayileşmesinde önemli bir yere sahip. OSB’lerin kurulmasıyla bütün şehirlerimizde üretim kültürü gelişmeye başladı. Çevreye duyarlı üretim, teşviklerden ve eğitim imkanlardan daha fazla faydalanma, OSB’lerimizde yer alan dünya ile rekabet edebilecek şirketlerle Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirme hedefinde emin adımlarla ilerleme gibi önemli gelişmelere tanıklık etmek bizim için büyük bir mutluluk. Üniversite-sanayi işbirliği sürekli gündemimizde olan bir konu. OSB’mizde yaptığımız incelemelerde dünya çapında tesislerimiz olduğunu görüyoruz. Ancak çağımızın en önemli sermayesi olan bilgi, hızla değişiyor. Bu sürate ayak uydurulamazsa en büyük olmak en iyi olmak önemini kaybediyor. Bu nedenle OSB’mizde faaliyet gösteren şirketlerimizin burada çalışan mühendislerimizin bilgi teknolojilerinden faydalanmaları bizim için çok önemli. Bu amaçla böyle bir eğitim programını uygun gördük. Projemizin bölgemize, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, katkı koyan kurumlara, MTOSB yönetim kurulumuza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Böyle hayırlı bir hizmetin imza töreninde olmaktan onur duyduğunu ifade eden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise "Bugün geldiğimiz noktada Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi adından söz edilen ve birçok insana hem üretim hem istihdam açısından mekan olmuş önemli bir bölge. Her geçen gün yeni programlarla bölgenin ivme kazanması bizleri ziyadesiyle memnun ediyor ”diye konuştu.
"YENİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ OLUŞTURULMASI GEREKİYOR"
Yeni organize sanayi bölgelerinin oluşturulması gerektiğini vurgulayan Kocamaz, “Bildiğiniz gibi organize sanayinin en son gelişme alanı diye düşünülen yer, lojistik için acil çözüm olarak düşünülüyordu. Ancak orada herhangi bir gelişme olmadığını gördük. O bölgeyi bir an evvel yeni yatırımlara açmak mecburiyetinde olduğumuzu buradan belirtmek istiyorum. Böyle bir programın Türkiye’de ilk defa Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde açılıyor olmasından çok büyük mutluluk duyuyoruz. Bu programın gerçekleşmesi için emek veren, gayret gösteren, fikir üreten herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı, başarılı bir program olarak ele alınmasını ve sürdürülebilir olmasını temenni ediyorum” dedi.
Projenin Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıdığını aktaran Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Tayyar Şen de MTOSB Meslek Lisesi’nde eğitim gören öğrencilere 2 yıllık ön lisans eğitimi verilmesinin hedefleri arasında yer aldığını da aktardı.
MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli ise sanayicilerin ar-ge, inovasyon, teknoloji yönetimi ve yenilikçilik konularında yetkinliklerinin arttırılmasını amaçladıkları program ile eğitim alanında gerçekleştirilen ve Türkiye’ye örnek olan yeniliklerin bir üst basamağa taşınacağını kaydetti.
Konuşmaların ardından hazırlanan protokole imzalar atıldı.