Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin’de çevre konusunda kalıcı ve etkili çözümleri hayata geçirmeye kararlılıkla devam edeceklerini belirterek, Dünya Çevre Günü’nü kutladı.
Vali Çakacak, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla mesaj yayınladı. Mesajında, insanlığın, var oluşundan bu yana çevre ile etkileşim halinde olduğuna işaret eden Çakacak, Bu etkileşim sürecinde 19. yüzyıl ile birlikte insanın çevre üzerindeki etkilerinin daha fazla hissedilir olduğunu kaydetti. Özellikle sanayi devrimi ile birlikte kırdan kente göçün artması, pazar için üretimin yaygınlaşması, plansız yapılaşmalar, doğal kaynakların bilinçsiz tüketimi ve hızlı nüfus artışı gibi nedenler neticesinde hassas dengeler üzerine kurulu doğal yapının gitgide bozulmaya ve güzelliğini yitirmeye başladığına dikkat çeken Çakacak, “ Bu dengenin sarsılması, bugün, dünyamızı küresel ısınma, kuraklık, susuzluk, çölleşme, biyolojik çeşitliliğin azalması ve bazı canlı türlerinin yok olması gibi ciddi çevre felaketleriyle karşı karşıya bırakmıştır. Çevre üzerinde olumsuz etkiler doğuran bu nedenleri asgariye indirmek, mevcut doğal yapının bozulmasını önleyecek tedbirleri alarak çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek, devlet ve vatandaş olarak hepimizin ortak görev ve sorumluluğudur. Bu sorumluluğun yerine getirilmesinin ve gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmanın ilk ve en önemli adımını çevre konusunda erken yaşlardan başlayarak toplumun tüm kesimlerinin bilinçlendirilmesi teşkil etmektedir. Bu bilinçle hareket ederek, çevreye duyarlılık konusuna kamuoyunun dikkatini çekmek, çevre konusunda yaşanan gelişmeleri takip etmek ve aktarmak noktasında Dünya Çevre Günü’nün büyük katkısı bulunduğuna inanmaktayım” dedi.
Türkiye’nin doğal güzellikleri, geniş ekosistemi ve biyolojik çeşitliliği ile dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu vurgulayan Çakacak, “Bu zenginlik içerisinde bölgemiz, özellikle de ilimiz sahip olduğu potansiyeli ile ön plana çıkmaktadır. Bu avantajımızı en verimli şekilde değerlendirebilmek için bu zenginlikleri koruyup gelecek kuşaklara en temiz şekilde teslim etmemiz gerekmektedir. Valilik olarak Mersinimizi ilgilendiren tüm konularda olduğu gibi büyük ehemmiyet arz eden çevre konusunda da kalıcı ve etkili çözümleri hayata geçireceğimizin, Mersinimizi daha temiz ve daha yeşil kılma adına her türlü çalışmanın öncüsü olmaya kararlılıkla devam edeceğimizin bilinmesini isterim. Dünya Çevre Günü’nün, çevrenin bize geçmiş kuşaklardan kalan bir miras olmadığı, gelecek kuşaklardan ödünç aldığımız bir emanet olduğu gerçeğini hatırlatarak, gelecek kuşaklara daha yeşil, daha yaşanabilir bir dünya bırakma yolunda hayırlı sonuçlar doğurmasını diliyor, bütün vatandaşlarımıza güzel, temiz bir çevrede, mutlu ve sağlıklı bir ömür diliyorum” ifadelerini kullandı.